Na een week lang woeste natuur is een stad ook wel weer fijn. En ook al is Reykjavik klein vergeleken met andere Europese hoofdsteden, na tien dagen een dorp ‘groot’ te noemen wanneer er meer dan drie boerderijen zijn, is Reykjavik meer dan ik vragen kan.
Aangezien we op de bonnefooi IJsland verkennen, besluiten we een dagje eerder naar Reykjavik te rijden, zodat we drie dagen in de stad verblijven. Reykjavik is de meest westelijke stad van Europa en de meest noordelijke stad ter wereld. Het is geen stad van wereldformaat, maar een fijne landelijke stad die eenderde van de IJslandse bevolking herbergt.
7 keer Reykjavik:
1. Slapen in Heida’s House
Een oud sfeervol huis met fijne bedden, een grote lichte keuken waar je behalve je ontbijt ook een keertje je avondeten kunt koken, en natuurlijk een lieve host als Heida die je tips kunt geven over de stad. Een verblijf met keuken is aan te raden om wat geld te besparen: voor een cappuccino met croissant ben je buiten de deur per persoon al 12 euro kwijt. En heb je dat geld er wel voor over dan vind je in Reykjavik voldoende gezellige bakkerijen en cafeetjes.
2. Zwemmen in Laugardalslaug
We besluiten het bekende Blue Lagoon over te slaan. Dit geothermisch verwarmd zwembad kost op de dag dat we wilden gaan 100 euro per persoon – exclusief huur van handdoek en badjas, eten & drinken. Een beetje teveel van het goede; en gratis natuurbaden hebben we tijdens onze rondreis al ontdekt. Het zwembad van Laugardalslaug heeft een binnen- en buitenbad van 50 meter en zo’n 10 verschillende stoom- en bubbelbaden. Vooral het buitenbad is heerlijk – in het warme water zwemmen onder de frisse buitenlucht.
3. De kerktoren beklimmen
Of neem gewoon de lift. Vanaf de achtste verdieping heb je een prachtig uitzicht over de stad. Met mooi weer kun je zelfs de … Een aparte bouwstijl, er staan meer huizen van golfplaten dan van steen in de hoofdstad van IJsland.
4. Kaffi drinken
Reykjavik barst van de gezellige koffietentjes. En aangezien de kans bestaat dat het regent tijdens je bezoek, het blijft tenslotte IJsland, heb je een goed excuus om de IJslandse koffie kwaliteit te testen in een café waar het droog en warm is. Ga bijvoorbeeld naar Idno, een bijzonder café in het theater, met klassieke banken en chique stoelen. Ook Te og Kaffi, vaak gevestigd in een boekwinkel, heeft heerlijke latte’s.
5. Het Perlan museum bezoeken
Op de tweede dag hebben we regen. Veel regen. We besluiten naar het cultureel centrum van Perlan te gaan, zonder echt te weten wat er daar te zien is. We hebben geluk; het is de eerste dag van de opening van de tentoonstelling Icelandic Natural Wonders. En aangezien ze nog testers zoeken, mogen we voor het symbolische bedrag van 1 kroon (1 eurocent) alles bekijken. Waaronder een echte (!) gletsjergrot die ze hebben nagebouwd. Heel bijzonder.
6. De stad doorfietsen
Want daar ben je toch een Nederlander voor. Het systeem werkt hetzelfde als Brussel, Parijs en Londen: nadat je je registreert met een creditcard voor de borg kun je de fiets in de ene plek halen en in een andere plek parkeren – mits hier plek is. Ideaal om wat verder dan alleen het stadscentrum te komen!
7. Burgers en krulfrietjes eten bij Bike Cave
In Reykjavik kun je heerlijk eten in chique restaurants. Blijkbaar. Na tien dagen IJsland hadden we voldoende ervaringen met de prijzen van eten in het land en besloten we een beetje op onze portemonnee te letten. Want 100 euro per persoon voor een simpel 2 gangen menu vond ik een beetje teveel van het goede. Wil je budget eten, ga dan voor Fish & Chips aan de kade (25 euro) of de typische IJslandse hotdog (5 euro). Of ga voor goede burgers bij Bike Cave. Dit informele cafeetje ligt buiten het centrum, vlakbij de universiteitscampus. De burgers zijn er verukkeluk.
Zijn jullie al eens in Reykjavik geweest?