Lille, Rijsel in het Vlaams, is één van de verrassingen van Frankrijk. Hoewel de keren dat ik naar Parijs ben geweest niet meer op twee handen te tellen zijn, was ik nog nooit in Lille geweest. Toegegeven, Lille is lang niet zo groot als Parijs, maar er is meer dan genoeg te ontdekken. En heel fijn: met de TGV ben je vanuit Brussel in slechts 34 minuten in Lille.
Mooie gebouwen, gezellige straatjes vol terrasjes en een fijne sfeer. Lille barst van de boetiekjes, cafés, delicatessenwinkels en musea. Het centrale plein in Lille is Place du Général de Gaulle. In Vieux Lille, ten noorden van dit plein, vindt je het oude gedeelte van de stad. Absoluut een aanrader om rond te dwalen door deze smalle straatjes met mooie oude huizen.
Nadat ik de laatste tijd meerdere steden in België bezocht heb, valt het me op dat Lille meer Vlaams dan Frans aandoet. Nu worden in de bakker naast ons hotel ook nog Luikse wafels en oliebollen verkocht. Wat is hier aan de hand? Lille heeft tot 1667 deel uitgemaakt van Vlaanderen. Eén van de overblijfselen van de bezetting is een fort in de vorm van een ster. Momenteel is er in dit fort een militaire basis gevestigd, waardoor toegang niet mogelijk is. Wel kan je een wandeling maken langs de stadsmuren rond de vesting. Naast het fort vindt je een park, een dierentuin (gratis entree) en een animatiepark voor kinderen.
Tips:
– Shoppen kun je hier goed. Lille heeft veel (dure) boetiekjes, kunstgaleries en interieurwinkels. Fijne straten zijn Rue de la Monnaie, Rue de la Grande Chaussée en Rue de la Clef.
– Voor de boekenliefhebbers: breng een bezoekje aan Le Furet du Nord, aan Place du Général de Gaulle, één van de grootste boekwinkels van Europa. Let wel, we zijn in Frankrijk, dus de Engelstalige collectie is beperkt. Aan de overkant van de boekwinkel aan de andere kant van het plein vindt je in de oude beurs met een boekenmarkt van tweedehands boeken in de binnentuin.
– Voor een overnachting raad ik Hotel Kanaï aan. Het hotel ligt midden in het centrum, de bedden zijn zacht en groot, de service is goed en het ontbijt uitgebreid.
– Ben je geïnteresseerd in de grootste brocante en antiekmarkt van Europa? De Braderie vindt elk jaar op de eerste zondag van september plaats. Aankomend weekend dus. Omdat er elk jaar 2 à 3 miljoen bezoekers verwacht worden, is een overnachting boeken voor dit jaar waarschijnlijk lastig.
– Musea zijn er in overvloed. Palais des Beaux-Arts voor de schone kunsten, Musée d’Art Moderne voor moderne kunst. Musée de l’Hospice Comtesse vindt je houtsnijwerken, aardewerk, meubilair en schilderijen uit het Vlaamse religieuze interieur. Piscine Musée d’Art et d’Industrie bevindt zich in een oud zwembad.
– Genoeg van de middeleeuwse huisjes en toe aan modernere architectuur? In het Noord-Oosten van het centrum bezoek je Euralille. In deze wijk zie je futuristische torens in het zakendistrict met architectuur van onder andere Rem Koolhaas.
– Gratis parkeren kan even buiten het centrum. Midden in het centrum kun je je auto in de parkeergarage kwijt voor 18 euro per dag. Voor de treinreizigers: zowel de stations van de TGV, de Eurostar en de gewone treinen liggen in het centrum.