Fietsen door champagne

Afgelopen weekend had ik twee extra dagen weekend en was het tijd om een nieuw stukje Frankrijk te ontdekken.

Op maandag doen we dat per fiets. We parkeren de auto in de Avenue de Champagne in Épernay, in de straat waar alle chique champagnehuizen gevestigd zijn. We hebben een route gevonden die een deel van de Route du Champagne beslaat; een tocht van 330 km door wijngaarden en kleine dorpjes langs een selectie van de meer dan 5000 vignerons die de wijnen produceren.

De eerste heuvel door de wijngaarden is misschien wel de zwaarste. Mijn pedalen gaan met moeite vooruit en ik vraag me af of ik niet beter af kan stappen. Ik voel mijn hart tekeergaan en ben blij dat het vandaag bewolkt is zodat ik de zon niet zo voel branden. Maar een heuvel op betekent ook een heuvel af. We vliegen de bossen door en al snel is het eerste dorpje in zicht. En na een aantal minuten zoeven we het dorpje alweer uit. Ik merk dat ik me nog niet totaal comfortabel voel wanneer we snel naar beneden rijden. Terwijl Fernando naar beneden sprint, ga ik langzaam op mijn remmen wanneer ik de 45 op mijn kilometerteller zie verschijnen.

We rijden door dorpjes met namen als Dizy, Hautvillers, Fleury-la-Rivière, Belval-sous-Chatillon en Chatillon-sur-Marne. Het is maandagmorgen maar het lijkt alsof de wereld hier slaapt. Wat een contrast met het chique Avenue de Champagne in Épernay. Sommige dorpjes hebben enkel een aantal huizen en een schuur. Toch heeft elk dorpje zijn eigen kerk. En iedereen (!) onderweg groet ons vriendelijk. Na anderhalf uur fietsen begint mijn maag te rommelen en merk ik dat ik niet voldoende eten heb; op zoek naar brandstof. We komen er vrij snel achter dat de meeste bakkerijen ’s middags gesloten zijn en uiteindelijk vinden we nootjes en koekjes in een kleine supermarkt.

We tikken bijna de 55 kilometer aan wanneer we terug zijn bij de auto. Tijd voor een glaasje champagne.

7 Replies to “Fietsen door champagne”

 1. Ja die bergen in Frankrijk… Pittig om te fietsen hoor! Nu houdt Tom totaal niet van fietsen dus als we samen weg zijn komt dat er niet van, maar ik vind het vaak wel een hele leuke manier om een stad of streek te verkennen. Enne… Ik hou er ook niet van om zo keihard naar beneden te gaan hoor! Dan is zo’n fiets maar een fragiel ding denk ik altijd!

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   We hebben sinds een aantal weken zo’n fietsrek voor op de auto, dus hopelijk komt het er nu vaker van. Heerlijk om de stad te verkennen per fiets, het gaat ook gewoon zoveel sneller 😉

 2. Die omgeving is zo mooi! En respect dat je dat met de fiets doet, ik zou niet weg te slaan zijn uit Epernay (of Reims).

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Een mooie balans tussen het platteland en de stad 😉 We hebben drie lange avonden in Reims doorgebracht, dus gelukkig ook voldoende van de stad kunnen genieten!

 3. […] streek. We slapen in een mooie kamer in Reims die ik via Air BnB gevonden heb. We ontdekken Reims, fietsen door de wijngaarden, genieten van het Franse eten, bezoeken een champagnehuis en proeven […]

 4. wat gaaf om te fietsen in die geweldig mooie omgeving! En ook wel een belevenis zo te lezen 😉

  1. Ja dat was het zeker 🙂

Geef een reactie