Kopenhagen, Denemarken

DSC_0260

DSC_0965

Kopenhagen stond al een lange tijd op mijn lijst van steden die ik zou willen bezoeken. In verschillende onderzoeken naar de meest gelukkige mensen ter wereld staan bovenaan de Denen. Wanneer ik in Kopenhagen rondloop, begrijp ik dit best. De stad is ontzettend groen, het openbaar vervoer werkt goed, je kunt er rustig rondfietsen, de stad zit vol met gezellige cafeetjes & restaurants en de mensen zijn vriendelijk. Helemaal Hygge.

Kopenhagen is een fijne plek!

Culinaire verrassing

De Deense keuken is misschien wel mijn favoriete keuken: vers, lokaal en simpel. En het brood is er donker, rijk en lekker. Nu staat Denemarken hoog in het lijstje van culinaire uitblinkers, met 9 Michelin sterren en het beste restaurant in de wereld: Noma. Wij hebben het iets betaalbaarder gehouden maar wel heerlijk gegeten bij Madklubben en Peder Oxe. Madklubben is alleen voor het brood en de boter vooraf al een aanrader.

Hoewel we Denemarken bezochten in juni, was dit geen garantie voor vier dagen droog weer. Een goed excuus om op die regenachtige dag extra vaak een café op te zoeken om het Deense gebak uit te proberen.

DSC_0849

DSC_0867

DSC_0879

Inspiratie

Voor design moet je in Kopenhagen zijn. Niet alleen vindt je er veel designwinkels, ook wordt er in restaurants en cafés veel aandacht besteed aan de inrichting. Goed voor een dosis inspiratie. De Strøget, de grootste voetgangerszone van Europa, is een winkelstraat zoals je ze overal vindt in grote steden. Als je niet op zoek bent naar een H&M of een Zara, sla je deze straat over en bezoek je de wijken Østerbro of Vesterbro of de straten Vaerndamsvej of Larsbjørnstraede.

DSC_1041

DSC_1018

DSC_0954

København Tips:

– Probeer het klassieke smörrebröd: een plak Deens roggebrood, rijkelijk belegd met diverse verse ingrediënten zoals zalm, makreel of rosbief. Wij hebben smörrebröd gegeten bij Orangeriet, een chique en licht restaurant naast de paleistuinen. Dessalniettemin betaal je de hoofdprijs niet, want je eet er slechts een boterham 😉

– Ved stranden – tegenover het parlementsgebouw – is een mooie plek om buiten aan het water te zitten. In de zomer zijn de havenzwembaden ook open, bijvoorbeeld de Koralbadet in de wijk Slusseholmen.

– De kleine zeemeermin op de rots schijnt het meest gefotografeerde standbeeld in de wereld te zijn. Voor een fan van Hans Christian Andersen misschien een hoogtepunt, ik vond het beeldje net zo bijzonder als Manneke Pis – mag je best overslaan.

– Het Assistens Kirkegårs is een begraafplaats en park in één waar meneer H.C. Andersen ligt te rusten. Zou dit de meest bekende Deen zijn?

– Wanneer je nog niet voldoende Deens design gezien hebt: bezoek het Deens designmuseum.

– Ga naar Christianshavn, een vrolijke kleurrijke wijk net buiten het centrum. Aan de grachten, geïnspireerd op die uit Nederland, staan aan weerszijden houten pakhuizen in verschillende kleuren. Vanuit deze wijk bezoek je de vrije staat Christiania, de enige plek in Denemarken waar softdrugs getolereerd wordt.

– Slechts een paar dagen in Kopenhagen? Laat je gratis rondleiden via Copenhagen Free Walking Tours. Elke dag om 11 uur in de ochtend. Een kleine bijdrage is wel zo lief.

– Tot slot: Kopenhagen heeft gemiddeld meer dan 150 regendagen per jaar – neem je paraplu mee.

DSC_1048

DSC_1044

Geef een reactie