Madrid, Spanje

DSC_0183

Toen Fernando en ik werden uitgenodigd voor een Spaans-Portugese bruiloft in Portugal, besloten we eerst naar Madrid te vliegen om deze stad te ontdekken. We verbleven in een klein maar knus hotel in het centrum en hebben gedurende drie dagen de stad ter voet verkend. Madrid lijkt in mijn omgeving minder populair te zijn dan Barcelona. Toegegeven, Madrid is misschien niet de meest fotogenieke stad van Spanje, maar het is een fijne stad om rond te lopen zonder opgejaagd te worden door verkopers en mensen die je in hun restaurant willen laten eten. En de gezelligheid op de terrasjes tot in de late uurtjes maakt veel goed.

Verkenning

Madrid is de grootste stad van Spanje en ligt in het midden van het land. Om een goede eerste indruk te krijgen van de stad raad ik je aan om langer dan een weekend in de stad te verblijven.

De Koninklijke familie woont er niet meer, desondanks is het Palacio Real uit 1734 een bezoek waard. De entreeprijs is 10 euro, maar de buitenkant bekijken kost je niks. Het is een flink paleis met 2800 kamers. Buiten het paleis vindt je de binnenplaats, Plaza de la Armeria. Loop verder richting het noorden en je komt op Plaza de Oriente. De nabijgelegen Jardines Cabo Naval is een mooie plek om de zonsondergang te bekijken. Andere mooie pleinen Plaza de la Cibeles, Plaza de Santa Ana, Plaza de la Puerto del Sol en Plaza de la Villa

In het Parque del Buen retiro kun je voor minder dan 5 euro een bootje huren om rustig rond te dobberen. Dit park is een fijne plek om in het gras te liggen en uit te rusten van het slenteren door de stad. Het meest centrale plein van Madrid, Plaza Mayor, werd vroeger gebruikt voor stierengevechten. Nu kun je er heerlijk mensen kijken.

DSC_0078

DSC_0069

DSC_0050

Culinair feestje

Sla de restaurants op dit laatstgenoemde plein echter over; als je wat verder loopt kom je leukere en goedkopere opties tegen. Wij werden naar de wijk La Latina gestuurd voor de beste tapas. Mijn tip om een keuze te maken: vragen welke tapas de serveerster/serveerder aanbeveelt. Om voldoende uit te proberen in drie dagen, zijn wij s’avonds van terras naar terras gehopt, waar we een telkens een drankje en verschillende tapas bestelden. Een aanrader zijn de overdekte markten met verschillende eettentjes waar vers eten wordt bereid en verkocht om direct op te eten of mee te nemen. Sommige markten bestaan uit twee verdiepingen, met op de tweede verdieping een restaurant.

Ons ontbijt nuttigden we staand aan de bar, waar we tussen de hangende beenhammen een broodje Jamón ibérico, koffie en gebak bestelden.

DSC_0197

DSC_0195

DSC_0133

DSC_0138

Musea del Prado

In het Prado museum kun je je goed vermaken. Het gebouw zelf is al een bezoekje waard, en daarnaast vindt je een grote collectie van meesterwerken met meer schilderijen dan je in tijd aankunt. Zo vindt je hier onder andere Tuin der Lusten van Hieronymus Bosch en de drie Gratiën van Rubens. Het weer was tijdens ons bezoek te goed voor meer musea, dus wij hebben het bij het Prado gelaten. Wanneer je nog niet uitgekeken bent na het Prado: Madrid schijnt een berg aan kunstgaleries te hebben.

Madrid is een fijne stad voor een weekje weg. Dwaal door de verschillende wijken, drink Spaanse wijntjes, bezoek musea, rust uit in één van de parken en neem plaats op een terras tot diep in de nacht.

DSC_0009

DSC_0201

DSC_0132

2 Replies to “Madrid, Spanje”

  1. […] Vorige zomer hadden we een bruiloft in Porto met een vlucht van Schiphol naar Madrid, waarbij we in Madrid een auto huurde om naar Porto te rijden. We vonden het een goed idee halverwege de rit nog een […]

  2. De foto’s zijn prachtig! ” Palacio Real uit 1734 een bezoek waard. De entreeprijs is 10 euro, ” – tegenwoordig is het iets duurder, maar bepaalde dagen is de ingang volledig gratis!

Geef een reactie