Deze week verliep in sneltreinvaart – op zaterdagavond kwamen we aan op het vliegveld van Brussel en op zondag vertrok ik naar Nederland zodat ik maandag fris op mijn nieuwe werk kon beginnen. Koffer uitpakken en weer inpakken. En blijkbaar zat ik nog met mijn hoofd op de Canarische eilanden want op deze kou had ik dus niet gerekend. Dat was even afzien zonder dikke truien deze week 😉
En wat is het toch fijn om dit weekend weer ‘gewoon’ thuis in Brussel te zijn. Een gek gevoel, we nemen langzaam afscheid van Brussel maar we weten nog niet precies weten waar we over een maand wonen. Morgen gaan we huizen bezichtigen in Rotterdam en hopelijk kunnen we eind januari naar ons nieuwe plekje verhuizen!
Een week geleden kwamen we dus terug van bijna twee weken Canarische eilanden. Een weekje Tenerife én een weekje La Palma. We verruilden de winter eventjes voor de zomer. En ook al dragen de lokale bewoners momenteel jassen en sjaals, met 24 graden in december vond ik het heerlijk aangenaam. Zonder jas naar buiten, het ultieme vakantiegevoel.
Tenerife is het grootste eiland van de zeven Canarische eilanden. Dit eiland trekt ook de meeste toeristen aan, al gaan de meesten direct naar het zuiden van het eiland waar de all-inclusive hotels op een kluitje staan. Vermijd Playa de las Américas en Los Christianos als je niet op zoekt bent naar massatoerisme, friet van piet en all day English breakfast. En voor mooie stranden hoef je echt niet alleen in het zuiden te zijn.
Na een week intensief rondreizen heb ik aardig wat van het eiland mogen zien. Mijn tips:
Slapen
Bezoek je het eiland in de kerstvakantie, zorg dat je je accommodatie ruim op tijd boekt. Wij zijn niet zulke planners en dat hebben we geweten 😉 Begin december wilden we onze eerste nachten vastleggen: ik kreeg 8 afwijzingen op mijn AirBnB en Wimdu boekingen, en op booking.com was 98 procent van alle accommodaties tot 4 januari vol. Gelukkig hebben we met wat creatief speurwerk en wat geluk toch een aantal fijne slaapplekken kunnen regelen. Na 4 januari was alles weer beschikbaar.
Een slaapplek waar wij heel tevreden over waren: Casa Giuliana in Abona. Deze bed & breakfast wordt gerund door een Italiaanse familie inclusief Italiaanse Nonna die zorgt dat je niets tekort komt. Goed bereikbaar op 15 minuten van het vliegveld en met uitzicht op El Teide.
Eten
Wanneer je rondrijdt op het eiland wordt je reeds omringd door sinaasappel- en avocadobomen, bananenplantages en tomatenstruiken. Een fijn gevoel dat het voedsel van dichtbij komt. Wanneer je uiteten gaat, houd er rekening mee dat dat alle gerechten zwemmen in olijfolie – de supermarkten verkopen niet voor niets kannen olie van 10 liter. Probeer eens de Canarische Papas Arrugadas (gerimpelde aardappels) en de lokale kaasjes. Lunch vindt vaak plaats van 2 tot 4, het avondeten begint rond 8 uur. Al is het ook geen probleem om rond 11 uur ’s avonds nog aan te schuiven.
We hebben wat lokale desserts uitgeprobeerd, maar zowel de Bienmesabe als de Príncipe Alberto vond ik niet enorm bijzonder. Echter, na het ontdekken van Turrón (een soort harde nougat van honing, amandelen en suiker) hebben we elke dag wel een of meerdere repen gedeeld. Als ik bij mijn komende tandartscontrole gaatjes heb weet ik wel waar dat aan ligt 😉
Drinken
Tenerife heeft een echte koffiecultuur en de koffie op Tenerife is sterk en bitter. De eerste dagen in Santa Cruz de Tenerife begonnen we onze dag standaard met een koffie aan de bar in een lokaal café. Voor mij een café con leche: half koffie half hete melk. Wil je eens iets anders proberen, bestel dan de Cortado de leche y leche, een koffie met melk en gecondenseerde melk.
Een goede wijn uit Tenerife is Tacoronte Acentejo, een rode wijn uit het noordoosten van Tenerife. Lokaal bier is La Dorada, dit bier wordt gebrouwen in Santa Cruz de Tenerife. Je vindt op het hele eiland ook gewoon buitenlandse bieren, maar dat kost je ook wat meer. Bij de rekening krijg je vaak een likeurtje aangeboden.
Steden
Het leven op Tenerife speelt zich af op de straat: een fijn vakantiegevoel. Vanwege de temperaturen is het geen probleem om zowel op het terras te ontbijten als te dineren. Ik vond de stad Santa Cruz de Tenerife een fijne uitvalsbasis: het is één van de grootste steden van het eiland en het voelt echt authentiek Spaans, ver van het drukke toeristische zuiden. Fijne parken, goede restaurants en een levendigheid die elke dag doorgaat tot ver na middernacht. San Cristóbal de La Laguna is een mooie historische stad met gekleurde gevels en gezellige pleinen. Een mooie koloniale stad is La Orotava, de stad waar wij oud & nieuw doorbrachten. Puerto de la Cruz vond ik persoonlijk iets te druk, net als het kleine dorpje Masca. Wanneer de menu’s ook in Russisch verkrijgbaar zijn voelt het al snel wat minder authentiek.
Natuurgebieden
Las Montañas de Anaga is het oudste geografische gebied van het eiland. Je vindt er veel goed aangegeven wandelroutes van diverse afstanden. Wij hebben zelf een wandeling gemaakt van Cruz del Carmen naar Punta del Hidalgo, waar we begonnen in diepe mist in het dennenbos en uitkwamen aan de kust.
In het Parque Nacional del Teide kun je rondwandelen in een prachtig maanlandschap. Wil je El Teide zelf beklimmen, zorg dan dat je ruim op tijd je tickets boekt. Wandelingen om de El Teide – zonder het benodigde toegangsticket – zijn misschien nog wel indrukwekkender met het uitzicht op de vulkaan.
Reizen
Ben je van plan om veel met de bus te reizen, schaf dan een Bono strippenkaart aan in een busstation. Je valideert de kaart bij het instappen en betaalt slechts één tarief per rit. Busreizen van een uur kosten gemiddeld slechts 1 euro 15 en zo hoef je je kaartje slechts door het apparaat te halen zonder te klunzen met kleingeld. De strippenkaart is geldig op het hele eiland. Tenerife is goed bereikbaar per bus – dit in tegenstelling tot La Palma – maar je moet natuurlijk wel goed plannen wanneer je waar heen wilt.
Een auto huren, zoals wij van plan waren tot we erachter kwamen dat er geen enkele huurauto meer beschikbaar was, is goedkoper dan in Nederland. Een liter diesel kost momenteel slechts 60 cent, een taxiritje van 7 km kost je slechts 4 euro. Voor de goedkoopste auto betaal je slechts 40 euro per dag, inclusief verzekering. De laatste dag van onze vakantie hebben we alsnog een auto gehuurd en hebben de indrukwekkende wegen in het Parque Nacional del Teide ontdekt.
Wanneer je de Canarische eilanden meer dan 2 weken bezoekt zou ik je aanraden om meer dan één eiland te bezoeken voor de afwisseling. Je kunt relatief goedkoop van het ene naar het andere eiland vliegen – maar zelf vind ik de boot veel leuker, want je krijgt een mooi uitzicht en je kunt gewoon rondlopen tijdens de overtocht. Plan je boottocht wel goed; zo gaat er bijvoorbeeld geen boot tussen Tenerife, Gomera en La Palma op zaterdag. Er zijn verschillende veerdiensten, elke veerdienst heeft vaak slechts een boot per dag.
Een ontzettend afwisselend eiland, Tenerife heeft mij bijzonder verrast!
Wat leuk! Ik ben er nooit geweest, mijn ouders wel en vonden het geweldig!
Nu je het zegt, op Tenerife zie je niet zoveel jonge mensen – het lijkt vooral een populaire bestemming onder 65+ers. Al is het eiland echt niet alleen ingericht voor senioren.
Wat heb je een lieve reacties op mijn blog achtergelaten! En wat heeeeeeerlijk om dit blogje van jou te lezen! Klinkt als een prachtige vakantie, met minstens net zo mooie foto’s – vooral die waar je over de zand’vlakte’ loopt! Ben zelf een paar jaar geleden naar Mallorca geweest. Vriendlief en ik waren nog op zoek naar een land/plek/eiland om te wonen en we dachten echt dat dat het kon worden. Zo een fijne plek ook! Tenerife moet ik nog ontdekken. Must. Go. 😀
Dankjewel Sarah! Grappig om te lezen dat jullie Mallorca hebben overwogen. Wat zou jullie leven er dan anders uit hebben gezien!
Ja echt he?! Hmmmmmnever too late ;D
Klinkt als een tof eiland! Ik zag de mooiste foto’s voorbij komen op Instagram. De natuur op Tenerife lijkt me te gek. Hij komt erbij op m’n wishlist 😉
Leuk Marcella! Qua bergen en ruige kustlijnen denk ik dat je La Palma nog leuker zult vinden 🙂
[…] Tenerife […]