Bergamo, Italie

Toen mijn ouders vorig jaar van Basel naar Florence wilden fietsen, leek het mij een goed idee om hen in Zwitserland af te zetten en daarna wat steden in Lombardije en Toscane te bezoeken. Na twee dagen aan het Comomeer reden we door naar Bergamo, een stad waar ik eerlijk gezegd nog niet eerder van gehoord had. De stad doet misschien een belletje rinkelen vanwege het vliegveld Milaan/Bergamo. Meestal voorspelt een vliegveld bij een stad niet teveel goeds, om een Charleroi of Zaventem te noemen. Toch vond ik de stad heel charmant, en, ook een fijne plus, niet al te toeristisch.

Benvenuti a Bergamo!

 

Ligging Bergamo ligt op ongeveer 40 kilometer ten oosten van Milaan, is de hoofdstad van de provincie Bergamo en ligt in Lombardije. De stad heeft bijna 120 000 inwoners en beschikt over architectuur uit de Middeleeuwen, de Renaissance en de Barok. De stad wordt opgedeeld in een hoger gelegen gedeelte en een lager gelegen gedeelte.

Città alta Het hoger gelegen gedeelte van de stad is het oude stadscentrum, welke omringd wordt door stadsmuren. De binnenstad is autovrij. Lopend door de nauwe straatjes in het middeleeuwse stadscentrum kom je veel wijnbars en delicatessen winkels tegen. Het middelpunt is de Piazza Vecchia, waar je het 17eeuwse Palazzo Nuovo en het Palazzo della Ragione ligt. Achter dit plein vindt je een tweede plein: het Piazza del Duomo. Op dit plein vindt je op elke hoek een interessant gebouw: de Duomo, de Basilica di Santa Maria Maggiore en de Cappella Colleoni.

Città bassa Het lager gelegen deel van de stad is moderner en herbergt de meeste woonwijken. Hier vindt je lange winkelstraten met grote ketens maar ook kleine Italiaanse winkeltjes. Misschien toeval, maar ik vond dat er opvallend veel kookwinkels in de stad waren. Ik kocht er mijn eerste pasta machine.

Tips – In het moderne stadsgedeelte zijn meer restaurants en accommodaties te vinden, tegen betere prijzen. Het oude stadsgedeelte heeft meer charme, maar daar betaal je vaak ook flink meer. Wij verbleven in het moderne stadsgedeelte, op een redelijk centrale plek, en waren binnen twintig minuten in het oude stadscentrum. – Probeer de lokale specialiteiten. Polenta e osei is een pudding-achtig cakeje gevuld met room en marmelade. Casonsèi is een pasta soort gevuld met pittige worst. – Als je geen puf hebt om naar het oude stadscentrum te lopen: neem de kabelbaan. Het uitzicht schijnt het waard te zijn. Wij zijn zelf naar boven gelopen. – Haal een ijsje bij ijssalon Gelateria La Romano, een ijssalon uit 1947. Je kiest eerst voor witte of pure chocolade in je hoorntje voordat je een keuze mag maken uit de smaken ijs. Meerdere keren uitproberen mag. – Voor musealiefhebbers: bezoek Accademia Carrara waar je een enorme kunstcollectie kunt bekijken. Zo vindt je hier onder andere schilderijen van Botticello, Bellini, Pisanello, Raphael, en Moroni.

Geef een reactie