Buitenlandse gewoontes: Mexicaanse quinceañera

In San Cristóbal de las Casas lopen we een kerk binnen om te schuilen voor een regenbui. Buiten de kerk horen we al muziek, bij binnenkomst proberen we zo onopvallend mogelijk een plaatsje te zoeken op de achterste banken. Overal hangen slingers, het altaar ligt vol met vrolijke bloemen en de eerste rijen van de kerk zijn gevuld met feestelijk geklede mensen. De bruid komt binnen in een paarse prinsessenjurk. Wat is ze jong! Het blijkt echter geen bruid te zijn; ze gaat niet trouwen, maar ze gaat de Mexicaanse volwassenheid in.

De vijftiende verjaardag van een meisje, la quinceañera, is heel speciaal in Mexico. Op deze dag wordt een meisje een vrouw, en dit wordt groot gevierd. De dag begint meestal met een serenade voor het huis, waarna er een speciale kerkmis wordt georganiseerd. Tijdens de ceremonie belooft de jarige een volwaardig lid te worden van de samenleving, met de daarbij behorende rechten en plichten. De vijftienjarige wordt gepresenteerd door haar ouders, onder het toeziend oog van verschillende getuigen. De ceremonie behelst verschillende gebruiken, zoals het weggeven van een pop aan het jongere zusje van de vijftienjarige, omdat de jarige nu te oud is om met poppen te spelen.

Na de kerkmis wordt er een groot feest gehouden, waarbij kosten nog moeite bespaard worden. Ook al heeft de familie niet veel geld, en moet de auto eventueel verkocht worden, het feest komt er. En niet alleen de beste vrienden en familie worden uitgenodigd, maar de hele buurt. En iedereen neemt vanzelfsprekend zijn familie mee.

Geef een reactie