Mijn Franse lerares vertelde vorige les over haar studietijd in Duitsland om de Duitse taal te leren. Ze studeerde in Berlijn, toen de muur viel. Een hele ervaring. Naar aanleiding van haar verhaal besloot ik Goodbye Lenin opnieuw te kijken. De film/documentaire Girl Rising keek ik als ‘huiswerk’ voor Plan België, waar ik vrijwilliger ben. Tijdens een aantal evenementen hebben wij delen van deze film laten zien en deze film werd meer dan goed ontvangen.
L’Huitième Jour
België, 1996
Regisseur:
Jaco van Dormael
Genre:
Komedie / drama
Verhaal:
Georges heeft het down syndroom en zit in een mentaal instituut. Harry is een drukke zakenman die problemen heeft met zijn (ex-) vrouw en kinderen. Op een dag ontsnapt Georges uit het instituut om zijn moeder te zoeken, en loopt Harry tegen het lijf. Er ontstaat een ongewone vriendschap tussen de twee mannen.
Nog een keer kijken:
Ce qui sont nés en Amérique, parlent Anglais. Moi, je ne sais pas où je suis né, je crois c’était en Mongolie. George heeft een leuke kinderlijke – Forrest Gump achtige – manier van observeren. Een fijn verhaal over twee mannen die om elkaar gaan geven al zijn ze totaal verschillend. Het einde is een beetje flauw, maar alsnog is de film een aanrader.
Goodbye Lenin
Duitsland, 2003
Regisseur:
Wolfgang Becker
Genre:
Historie/Drama
Verhaal:
De moeder van Alexander raakt tijdens protesten in Oost-Berlijn in een coma na een hartinfarct. Ze slaapt door de val van de muur en de openstelling van de grenzen. Alexander beslist deze nieuwe wereld voor haar te verbergen, aangezien ze volgens de dokter rust moet hebben en niet teveel nieuwe prikkels kan verdragen. Alexander probeert met zijn zus en zijn vriendin er voor te zorgen dat alles lijkt zoals het was. En dat is nog niet zo makkelijk.
Nog een keer kijken:
Ja. Wat mij betreft een echte klassieker. De muziek (aan het begin) van de film zet de toon. Fijne acteurs en een sterk verhaal. Ik had de film al gezien op de middelbare school, maar ik kon me het einde niet meer precies herinneren. Een heftige, maar ook grappige film.
Girl Rising
Verschillende landen, 2013
Regisseur:
Richard Robbins
Genre:
Documentaire
Verhaal:
Negen meisjes uit verschillende delen van de wereld vertellen hun verhaal. Ze worden hierbij geholpen door schrijvers, die helpen hun verhaal neer te zetten. Kinderslavernij, gedwongen kindhuwelijken en natuurrampen: de meisjes ondervinden obstakels op hun weg naar onderwijs. Het doel van deze film is te laten zien dat er nog steeds een enorme stap te zetten is om meisjes naar school te kunnen laten gaan.
Nog een keer kijken:
Ja, en dat heb ik zelfs al een aantal keer gedaan. Ik krijg er nog steeds kippenvel van. De verhalen zijn indrukwekkend, de film zelf is goed gemaakt. De hoop en inspiratie die deze film uitstraalt is prachtig.
Les Poupées Russes
Frankrijk, 2005
Regisseur:
Cédric Klapisch
Genre:
Drama/Komedie
Verhaal:
Het verhaal vertelt het vervolgverhaal op L’auberge espagnol, al is deze film goed te begrijpen zonder het eerste deel. In eerdergenoemde film komen een groep studenten in hetzelfde huis te wonen tijdens hun Erasmus-uitwisseling in Barcelona. Vijf jaar later – allen rond de 30 jaar – vinden ze elkaar weer terug in Sint Petersburg naar aanleiding van het huwelijk van de Engelse jongen uit deze groep met een Russin. We volgen het (liefdes)leven van de schrijver Xavier, en dat blijkt nogal ingewikkeld te zijn.
Nog een keer kijken:
Ik had meer van deze film verwacht. Ik vond het niet zo’n beste film, en miste charme. Op de begin- en eindscène na was de film af en toe zelfs vrij saai.
Girl Rising wil ik zien!
Doen! Een tip: de meeste delen van de film zijn via Youtube te vinden.
De film girl rising zet ik even op mijn must see list 🙂
Bedankt voor de tips. Goodbye Lenin heb ik niet eens gezien, ook al woon ik in Berlijn. En ‘A Girl Rising’ lijkt me ook heel bijzonder!