Vilnius: eet-tips

Voor mij één van de leukste manieren om een land te ontdekken: eten. Ik ben benieuwd naar de lokale eetgewoonten en probeer graag dingen uit. Van gefrituurde sprinkhanen tot haggis en groene thee-ijs; ik proef graag wat een land te bieden heeft. Eigenlijk vindt ik het ook vermakelijk om in een buitenlandse supermarkt rond te lopen, de Japanse supermarkten zijn mijn favoriet tot nu toe.

Goed, terug naar Vilnius. Ik had me van tevoren al een beetje voorbereid en kreeg van een Poolse jongen uit mijn Franse les al een aantal tips. Daarnaast heeft Lina ons gedurende twee avonden naar verschillende pubs en restaurants meegenomen. Nadat ik onze reisgids doorbladerde kwam ik al snel tot de conclusie dat de beste restaurants niet Litouws eten maar Indiaas, Mexicaans of Italiaans eten serveerden. Vele restaurants en cafés hebben een westers menu – de Litouwse restaurants die er waren, waren voor mijn gevoel meer op toeristen gericht. Volgens Lina eet je de traditionele keuken ook het beste thuis, moeder kookt nou eenmaal het beste.

Mijn ontdekte plekjes:

Forto dvaras
Twee uur na onze landing zaten we al aan onze eerste Litouwse lunch. Bietensoep, aardappelpannenkoeken en cepelinai. Traditioneel eten in een traditioneel (ouderwets) restaurant.

DSC_0008

Cozy
Veel lekkere opties op het menu in dit café in de universiteitsbuurt. We hebben hier geluncht, ’s avonds wordt hier na het eten ook gedanst.

DSC_0133

Montmarte
We waren al om bij het bord Simple French Food. Een kleine bistro gerund door een Franse eigenaar, die het dagmenu persoonlijk kwam aanraden. Een aardige collectie van Franse en Italiaanse wijnen.

DSC_0219

Coco
Een eetcafé met simpele opties zoals hamburgers, curry’s en salades. Prima eten voor prima prijs. Ook een leuke plek voor een drankje.

DSC_0317Divino
Naar horen zeggen de beste pizza’s in Vilnius. Kitsch interieur, maar de pizza’s zijn erg smakelijk. De muziek was in een ander gedeelte van het restaurant wel belachelijk luid.

Drinken:

Salionas
Even zoeken, maar dat is het waard. Salionas is huiskamer in het Litouws. Fijne plek met een haard, vele kaarsjes op tafel en een groot aanbod cocktails.

Gringo
Ruime bar met ruime bierkeuze. Stoeltjes zijn wel erg laag vergeleken met de tafels, waardoor je je heel klein voelt, maar dat is in Vilnius in meerdere cafés zo.

Portobello
Gezellige Engelse pub.

Pianoman baras
Fijne sfeer. Gespecialiseerd in whisky’s, voor de liefhebber.

Skybar
Toen wij deze bar op de hoogste verdieping van het Radisson hotel wilden bezoeken, was er een privé evenement aan de gang. Ik zet ‘m toch bij mijn tips, want hij werd me aangeraden door verschillende mensen.

Voor thee en taartjes ga je naar Mamma Mia, voor koffie naar Coffee In of Sviezia Kava.

4 Replies to “Vilnius: eet-tips”

  1. Hmmm, het eten ziet er wel erg lekker uit. Leuke tips!

    1. Dankjewel!

  2. Zo te zien heb ik heel wat gemist toen ik er was in september 🙂 Het enige waar ik ook geweest ben, was in Portobello, inderdaad gezellig 🙂

  3. Wij zijn bezig onze list voor dit jaar te maken: Vilnius staat ertussen, Tallinn ook. Dichter bij huis Den Bosch en Maastricht. Fijne tips, altijd prettig om te weten in welk lunchcafé of eetcafé je het beste terecht kunt.

Geef een reactie