Buitenlandse films: deel 4

Met een aantal studenten van mijn Franse les ging ik twee weken terug naar de film Samba, die nu in de bioscoop draait. Een aanrader! Hier de overige films die ik zag. Heeft iemand nog film tips voor het nieuwe jaar?

Dabba
India, 2013

Regisseur:
Ritesh Batra

Genre:
Drama

Verhaal:
Ila is een ongelukkige huisvrouw die haar best doet voor haar overspelige man die haar niet kan waarderen. Saajan is een ongelukkige weduwnaar die bijna met pensioen gaat. Door toeval komt de met liefde bereide lunchbox van Ila niet bij haar man aan, maar bij Saajan. Ila en Saajan beginnen elkaar brieven te schrijven en krijgen een intense relatie via de brieven, ondanks dat ze elkaar nog nooit gezien hebben. Met een verrassend einde.

Nog een keer kijken:
‘Sometimes the wrong train takes you to the right destination’. Een simpel maar origineel verhaal. Romantisch dat in een tijd van snelle berichtijes via Facebook en whatsapp ook een liefde kan ontstaan via het schrijven van brieven. Er is misschien niet heel veel geld gestoken in de uitvoering van de film, maar dat ergert me niet. Geen enkele acteur heeft veel dialogen; de expressies en betekenisvolle stiltes zeggen meer dan genoeg. En voor het geval je de film wilt kijken: na de film Indiaas eten 🙂

Samba
Frankrijk, 2014

Regisseur:
Olivier Nakache en Eric Toledano

Genre:
Drama/Komedie

Verhaal:
Samba verhuisde 10 jaar geleden vanuit Senegal naar Frankrijk, waar hij non-stop gewerkt heeft. Hij wordt opgepakt door de vreemdelingenpolitie en wordt vastgenomen. Alice heeft altijd een drukke baan gehad waarbij ze een burn-out opgelopen heeft. Ze gaat aan de slag als vrijwilliger bij een rechtswinkel, waarbij ze Samba ontmoet. Nadat Samba vrijkomt worstelt hij nog elke dag met het feit dat hij geen verblijfsvergunning heeft. Alice worstelt met haar eigen problemen.

Nog een keer kijken:
Ja. Mijn verwachtingen waren hoog na het zien van Intouchables met dezelfde regisseurs en dezelfde acteur (Omar Sy). Ik weet niet of ik de film net zo goed vond, maar ik moest wel even vaak lachen. En wat ik kan waarderen: de film geeft tegelijkertijd harde kritiek op het Franse immigratiesysteem. Het enige minpuntje: Ik zag weinig chemistry tussen Samba en Alice. Op een of andere manier vond ik ze niet geloofwaardig samen.

Mar Adentro
Spanje, 2004

Regisseur:
Alejandro Amenábar

Genre:
Drama

Verhaal:
Mar Adentro verteld het waargebeurde verhaal van Ramón San Pedro en zijn strijd op euthanasie. Door een duik in de zee in zijn jonge jaren brak hij zijn nek en raakte hij verlamd. Behalve zijn hoofd kan hij zich niet bewegen. Sinds bijna 30 jaar strijd hij met de Spaanse autoriteiten om zijn leven te beëindigen. We zien de ontwikkeling van een relatie tussen hem en twee vrouwen, Julia en Rosa, die beiden een belangrijke rol in zijn leven gaan spelen.

Nog een keer zien:
Ramon voelt geen waardigheid meer, en wilt niet meer leven. Toch mag hij deze beslissing niet maken. In het begin van de film zegt hij: iedereen gaat dood, niet? Maar waarom is iedereen in shock omdat ik zeg dat ik niet meer wil leven? De film laat me kritisch nadenken over euthanasie zonder dat het een zwaar gevoel achterlaat. Een aanrader, ook omdat Javier Bardem zijn rol heel sterk speelt.

Marius
Frankrijk, 2013

Regisseur:

Daniel Auteuil

Genre:
Drama

Verhaal:
Marius werkt met zijn vader in de Bar de la Marine in de oude haven van Marseille. Fanny verkoopt coquilles op de markt. Ze lijken voor elkaar gemaakt te zijn, op een gegeven moment gaan de vader van Marius en de moeder van Fanny zich met een huwelijk bemoeien. Hij kan zich echter niet verloven; hij heeft andere plannen.

Nog een keer zien:
De film laat een charmante ‘oude’ sfeer zien met op de achtergrond de muziek van Charles Trénet. Uniformen, giletjes en kekke matrozenpetten. Er is duidelijk aantrekkingskracht tussen Marius en Fanny. Het verhaal is voor een film niet sterk, er gebeurd niet veel maar er vinden vooral veel dialogen plaats. Op internet lees ik dat dit deel 1 van een theater-triologie is, dat verklaart meer. Romantisch, of toch te dramatisch voor mij?

4 Replies to “Buitenlandse films: deel 4”

  1. Leuk! Ik hou van buitenlandse films. Volgens mij zijn vrienden van mij op dit moment onderweg naar Samba in de bios. Ben benieuwd 🙂

    1. En, waren ze net zo enthousiast? 🙂 Als je nog tips hebt voor interessante films dan hoor ik het graag!

  2. Ik lees opeens overal over Samba (de titel dan, nu voor het eerst gelezen waar de film over gaat) en ik wil hem graag gaan zien.

    1. Leuk, ik hoor graag of je het ook een aanrader vindt!

Geef een reactie