Buitenlandse gewoontes: Bulgaarse martenitsi

Vorige week kreeg ik een armbandje van een Bulgaarse vriendin, die ik per 1 maart zou moeten dragen. Vanaf deze dag vieren de Bulgaren het begin van de lente met een feestdag genaamd de Baba Marta. Om dit feest te vieren worden martenitsi cadeau gedaan; rood/wit draden armbandjes die geluk en gezondheid symboliseren. De naam Baba Marta betekent grootmoeder maart, en tijdens het uitdelen van de armbandjes wenst men elkaar een gelukkige feestdag: Chestita Baba Marta. Het armbandje wordt gedragen tot de drager een ooievaar, een zwaluw of een boom in bloei ziet.

Baba Marta is trouwens geen lieve oude grootmoeder. In Bulgarije wordt verteld dat het een boze oude vrouw is met aardig wat last van stemmingswisselingen. Is ze in een goede bui, dan schijnt de zon; is ze in een slechte bui, dan regent het of kan het zelfs sneeuwen. Laten we hopen dat ze deze lente een goed humeur gaat hebben!

4 Replies to “Buitenlandse gewoontes: Bulgaarse martenitsi”

 1. Wat een leuke gewoonte! En heb je hem nog om of heb je al een boom in bloei gezien? (aangezien het momenteel ineens warm lijkt te worden!)

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Ohja, de eerste krokusjes zijn al gespot hoor! Maar volgens mij ging het echt om een boom… ik zal het nog eens navragen, tot dan houd ik ‘m nog maar om mijn pols 😉

 2. Een mooi iets om te vieren; het begin van de lente 🙂 Hopen dat die boze vrouw in een goed humeur is en niet te veel stemmingswisselingen heeft 😉

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Ja dat dacht ik ook! Nu ik oog heb voor het bandje heb ik er de afgelopen twee weken al meerdere gespot in Brussel 🙂 Op naar een mooie lente!

Geef een reactie