Ontdekkingstocht België: Namen

Mij werd altijd verteld dat Vlaanderen de mooiste steden van België heeft, en Wallonië de mooiste natuur. Toch was ik benieuwd naar naar de Waalse steden,  juist omdat ik nog ombekend ben met de steden in het Franstalige deel van België. Aangezien het zo’n zonnig weekend beloofde te worden, vertrokken we zaterdagochtend na een goed ontbijt richting het zuiden. Na 35 minuten rijden we de buitenwijk van Namen al binnen. Dit geeft niet al te hoge verwachtingen van de stad. Maar ik weet dat ik me niet altijd kan baseren op de eerste indruk; de buitenwijken van Lyon zijn ook niet al te fraai – en man, wat is Lyon een mooie stad.

Namen is de hoofdstad van Wallonië, en ligt op zo’n 65 kilometer ten zuiden van Brussel. De stad ligt tussen de Maas en de Samber en is vrij overzichtelijk met zo’n 110 000 inwoners. We beginnen met een klim over de oude stadsmuren naar de citadel van de stad. Eén van de grootste van Europa. Zaterdagochtend en we zijn praktisch de enige bezoekers, dat voelt een beetje gek. Een leuk Nederlands tintje: het hele complex is tussen 1816 en 1825 door Nederlanders herbouwd. Het café restaurant Le Panorama is een aanrader voor en mooi uitzicht over de stad. We lopen de stadsmuren af naar het stadscentrum en zien steeds meer mooie uitzichtpunten. Door het universiteitsstadspark met een veld vol met krokusjes lopen we naar de binnenstad.

Misschien ligt het aan het feit dat mijn verwachtingen niet te hoog zijn, maar ik vindt Namen zo slecht nog niet. De binnenstad heeft fijne straatjes om doorheen te slenteren met veel kleine bijzondere winkels en sfeervolle restaurantjes & cafés. En natuurlijk voldoende chocolatiers. Voor een dagje kan je je er prima vermaken.

9 Replies to “Ontdekkingstocht België: Namen”

 1. Ja!! Ik vond Namen tegen al mijn verwachtingen in ook een leuke stad!

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Soms is weinig verwachtingen hebben erg positief 🙂

 2. Ik ga ‘m bewaren! Leuk. Had je gezien dat Jelena nog een paar leuke tips voor je had? Onder je comment op mijn blog… 😉

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Ik zie alweer dat ik je blog vaker een bezoekje moet brengen 😉 Gevonden, leuke tips!

 3. Namen is een gezellig stadje inderdaad 🙂 Vooral het zicht van op de Citadelle vond ik erg mooi!

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Heb je de grote schildpad van Jan Fabre toevallig ook gezien? 🙂 Ik ben wel benieuwd wat anderen ervan vinden.

 4. Wat een leuke foto’s zeg! Ik ben nog nooit in Namen geweest, maar het ziet er tof uit!

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Dankje Dina!

 5. […] de Wallonie, part deux. Na Namen is het tijd voor de volgende stad. Een spontaan tripje van een paar uurtjes naar het zuiden van […]

Geef een reactie