Ontdekkingstocht België: Bergen

Tour de Wallonie, part deux! Na Namen is het tijd voor een volgende stad. Op een zomerse zaterdag rijden we spontaan naar het zuiden van Brussel. Bestemming: Bergen, Mons in het Frans. In slechts 40 minuten rijden.

Bergen is de culturele hoofdstad van Europa van 2015, samen met Pilsen in Tsjechië. Het Europees Parlement kiest elk jaar twee steden die deze titel krijgen, om de verscheidenheid en de gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen. Een mondvol, maar een mooie doelstelling als je het mij vraagt.

De stad is compact, maar er is voldoende te zien. Voor een dag kun je je goed vermaken. Mooie huizen, lieve straatjes met mooie maar onhandige keien en een gemoedelijke sfeer. Er zijn aardig wat toeristen die in een sneltreinvaart langs de hoogtepunten van de stad worden gedreven. Desondanks is het niet te druk; het is gezellig druk. De stad is niet zo bekend als Brussel of Brugge en dat is te merken. De grote markt in Brussel vermijd je liever vanwege de hordes toeristen, in Bergen kun je rustig op een terrasje zitten en genieten van het uitzicht. Verwacht ook geen grote winkelstraat, maar kleine en unieke winkeltjes.

Ik kom erachter dat er ook een Nederlands tintje aan Bergen zit. Vincent van Gogh kwam als 27jarige mislukte theologie student in deze stad wonen. Hij wilt predikant worden, maar hij komt er snel achter dat zijn droom is om schilder te worden. Die quarter-life crisis was ook toen al bekend. Ter ere van hem is er een expositie in de stad.

Vanwege de speciale status dit jaar worden er veel evenementen georganiseerd, dus ga vooral een kijkje nemen!

10 Replies to “Ontdekkingstocht België: Bergen”

 1. Wat een mooie foto’s! Ik ben er zelf, denk ik, nog nooit geweest maar het lijkt me wel een fijne plaats om te bezoeken, én dit in eigen land.

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Dankjewel Naomi!

 2. Oh hé, ik ben er eerder dit jaar ook geweest! Wij gingen vooral om de Van Gogh tentoonstelling, voorheen hadden wij ook geen idee dat Van Gogh ooit in Bergen was 🙂 Ik vond de tentoonstelling wel een beetje tegen vallen in vergelijking met het museum in Amsterdam. Maar omdat die unieke schetsen van zijn tijd in de Borinage getoond werden, was het uiteindelijk toch de moeite! Vooral in de zomer vind ik de terrasjes van Bergen ook een echte aanrader!

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Ha Marijke, een goede aanvulling 🙂 De terrasjes zagen er erg gezellig uit inderdaad!

 3. Wij gaan er volgende maand heen dus leuk om alvast wat foto’s te zien.

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Leuk Tikva, veel plezier! Als je nog een tip wilt voor de lunch: ga eens kijken bij Boule de Bleu!

 4. Klinkt alleszins al gezellig! Beetje beschaamd om toe te geven als Belg dat ik er zelf nog nooit geweest ben, oeps :p

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Haha nee hoor Liese, er zijn voor mij ook nog heel veel Nederlandse plekken nog onontdekt. Misschien ben ik juist wat nieuwsgieriger omdat ik niet in België ben opgegroeid 🙂

 5. Wat een lekker zonnig dagje had je. Ik kende het helemaal niet!

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Misschien een volgend reisje, na Mechelen? 🙂

Geef een reactie