Buitenlandse gewoontes: eten delen in Marokko

Eind 2009 bezocht ik Marokko met een Duitse vriendin en een Marokkaanse vriend. We verbleven gedurende ons  verblijf bij zijn familie in Casablanca.

Ik ben zelden zo gastvrij ontvangen. En ik ben zelden zo overladen met eten.

In Marokko wordt voor gasten alles uit de (voorraad)kast gehaald. En eten weigeren in Marokko is niet mogelijk. Mijn eerste Marrokkaanse woord wat ik leerde van de moeder van Youness leerde was ‘eten’. Kuli, kuli!

Elke maaltijd is een feestje. Eten is er om te delen, dus het hoofdgerecht wordt in het midden van de tafel gezet waarna iedereen er van kan genieten. Voor ons, buitenlandse gasten, wordt er vaak een extra bordje neergezet, die gevuld wordt zodra er wat van gegeten wordt. De grote gegrilde kippen op de tafel worden langzaam ontdaan van hun vlees, waarbij de vader van Youness zorgt dat wij nog iets extra’s op ons bord krijgen. Doe geen moeite om bestek te vragen; je eet met je handen, eventueel met een stukje brood. En nog iets: zorg dat je je rechterhand gebruikt om het eten te pakken want de linkerhand wordt als onrein beschouwd.

10 Replies to “Buitenlandse gewoontes: eten delen in Marokko”

 1. Wat leuk om mee te maken, hè?!
  En de Marokkaanse keuken is heeeel lekker!

  1. Zeker, ik heb er vol van genoten 🙂

 2. Het lijkt me heel bijzonder om mee te maken! En ik ben ontzettend benieuwd naar de Marokkaanse keuken, na een avontuur in ene fout Gents restaurant durf ik niet meer zo goed…

  1. Veel mals en gekruid vlees, maar ook veel groenten en een zoet accent als abrikozen en pruimen. De couscous gerechten zijn smaakvol vergeleken met ‘onze’ couscous – het bereiden duurt een aantal uur omdat de couscous gestoomd wordt. De gastvrouw viel bijna van haar stoel toen we vertelden dat we kokend water over onze couscous gooiden 😉

 3. Wat een tof stukje, ik ben dol op reizen en helemaal op eten op reis! Alles lekker uitproberen. Wat ontzettend leuk dat je lekker bij een familie thuis hebt mee kunnen eten zeg, dat zijn de leukste dingen. Eten met de locals :)! En slim idd van de rechter en linkerhand, ik zal het onthouden!

  liefs! x

  1. Dankjewel Rosie! We hadden inderdaad geluk dat we een tijdje bij deze familie mochten logeren 🙂

 4. Lijkt me leuk maar soms ook lastig! Als je écht niet hoeft, is het onbeleefd om te weigeren?

  1. Ik denk dat het wel als onbeleefd wordt beschouwd als je niets neemt, maar als je al aardig wat hebt gegeten snappen ze op een gegeven moment ook wel dat je vol zit 😉 Je bord zal echter nooit leeg zijn. Een manier om hun gastvrijheid te uiten, denk ik.

 5. Wat een bijzondere ervaring! Geweldig om mee te maken, die gastvrijheid. Zeker in combinatie met heerlijk eten 🙂

  1. Geen slechte combinatie inderdaad!

Geef een reactie