Gewoon Nederlands

De Gewoon Nederlands Tag, geïnspireerd op de British Tag en bedacht door Gewoon Marieke, rolt door blogland. Hoewel ik me best voor kan stellen dat ik in de toekomst in het buitenland blijf, voel ik me toch echt Nederlands. Neem de tag gerust over!

1. Eén koekje bij de thee of meerdere?
Sorry Maxima, ik ben bang dat ik het niet bij één koekje kan laten. Mijn favoriete Nederlandse koekjes zijn kletskoppen en krakelingen. En in bepaalde fases (verwarmde) stroopwafels.

2. Wat is je favoriete stamppot?
Ik moet toegeven dat ik zelf nauwelijks stamppot klaarmaak, maar als ik moet kiezen dan ga ik voor andijviestamppot. Met geraspte kaas. Ik ben niet zo’n enorme vleeseter en die rookworst hoeft er voor mij niet perse bij. De Leidse traditie om op 3 oktober hutspot te eten heb ik dit jaar ook in Brussel gewoon volgehouden; vorige maand was er een hutspot-diner op de residentie van de Nederlandse ambassade voor Leidse alumni.

3. Wat is je favoriete feestdag?
Koningsdag! De vrolijke sfeer is zo aanstekelijk. Een feestje op elke hoek van de straat en heel Nederland is in het oranje gehuld. Gekke pakjes en hoedjes op, files met bootjes in de grachten, overal muziek. En ligt het aan mij, of lijkt het op Koningsdag (Koninginnedag) altijd mooi weer te zijn?

4. Wat is volgens jou de leukste plek van Nederland?
De duinen en de zee, in de zomer én de winter. Ik heb als kind veel tijd aan de Zeeuwse kust doorgebracht en ik heb daar fijne herinneringen aan. Tijdens mijn studententijd in Leiden fietste ik regelmatig door de duinen rond Wassenaar en met een vriendinnetje had ik de traditie om in het voorjaar – als het net warm genoeg was – van Leiden naar Katwijk te fietsen voor een ijsje op het terras. Al zaten we soms met een dikke sjaal op het terras 😉

DSC_0853

5. Wat is je favoriete accent?
Zeeuws. Misschien omdat de familie van mijn vaderskant er vandaan komt, maar ik krijg altijd leuke kriebels als ik Zeeuws hoor. Kiek, Aster, kiek! Toen ik in Leiden ging studeren en ergens Zeeuws hoorde was ik ook gelijk nieuwsgierig van welk ‘eiland’ die persoon kwam. Zelf heb ik trouwens geen Brabants accent, mijn ouders komen beiden niet uit Brabant en ik heb de zachte G niet opgepikt.

6. Welk woord vind jij typisch Nederlands?
Borrel. ‘Social drink’ doet het ‘m gewoon niet. Bij de meeste buitenlandse vrienden gebruik ik het woord gewoon – op een gegeven moment snappen ze wel wat ik bedoel 😉

7. Welk typisch Nederlands gebruik vind jij het leukst?
De vrije dagen en genieten van vrije tijd. Tweede pinksterdag. Tweede kerstdag. Kortere werkdagen, want de balans tussen werk en privé moet er zijn. Als je een fijne vrije avond hebt gehad dan begin je de volgende dag toch met extra enthousiasme en effectiviteit aan je werk? En leuk dat de Fransen en Italianen een fles wijn openen bij de lunch – maar no way dat je daarna nog effectief kan werken.

8. Wat is je favoriete Nederlandse gezegde?
Waar een wil is, is een weg.

9. Welke winkel van Nederlandse bodem vindt je het leukst?
Lastig kiezen tussen Albert Heijn en Hema, maar ik ga toch voor de Albert Heijn. Omdat er al een Hema in Brussel zit. Er is zelfs een ‘Wij willen een Albert Heijn in Brussel’- Facebook pagina. Kan meneer Timmermans hier niet iets aan doen, nu hij van woonplaats gewisseld is?

10. Wat vindt je de leukste BN’er?
Floortje Dessing. En Jochem Meijer, omdat ik ‘m zo vaak tegen ben gekomen in Leiden 😉

DSC_0722

11. Haring, ja of nee?
Niet elke week, maar één keer in de zoveel tijd lust ik best een haring met uitjes. Al heb ik liever kibbeling.

12. Wat is je favoriete Nederlandse liedje?
Maaike Ouboter met ‘Dat ik je mis’ en de mooie liedjes van Acda en de Munnik en Bløf.

8 Replies to “Gewoon Nederlands”

 1. Wat leuk om deze TAG weer eens voorbij te zien komen!
  Altijd leuk om te zien hoe andere mensen het beantwoorden 🙂

  1. I agree! Leuk hoe iedereen tot andere antwoorden komt 🙂

 2. Oh jaaa, Floortje Dessing is leuk! En nu heb ik zin in stroopwafels 😉
  Ik ga deze tag ook maar eens invullen, denk ik!

  1. Ja, ik zit ook in mijn stroopwafel-fase… Gelukkig krijg ik dit weekend bezoek uit Nederland 😉

 3. Ik heb deze tag ook nog op mijn to do staan… hij is leuk!

 4. Ik meen ergens gelezen te hebben dat de Albert Heijn bezig is om winkels in België te openen. Dus wie weet komt er binnenkort eentje in de buurt.

  1. Klopt Paul, in Vlaanderen zijn er al meerdere AH’s! Dat is echter een beetje ver voor mijn dagelijkse boodschappen 😉

 5. […] is alweer een poosje geleden dat ik een tag heb ingevuld: tijd voor een nieuwe! Deze keer gaat de tag niet over […]

Geef een reactie