Oaxaca

Na een mooie rit door een heuvelachtig landschap met velden vol cactussen, komen we aan in Oaxaca. Volgens de Lonely Planet één van de mooiste steden van Mexico. Dat belooft wat. We vinden makkelijk een accommodatie met een sfeervolle patio. Het is ondertussen aan het eind van de middag en we hebben zin om de stad te verkennen. De zon schijnt volop, dus besluiten we eerst een sombrero te zoeken op de lokale markt. Teveel zon op mijn Nederlandse hoofdje.

DSC_0101_2

We struinen wat rond over de markt en vinden een kraampje met een lokale specialiteit: geroosterde sprinkhanen. We proberen ze uit – met chili – en het valt me niet tegen. We lopen tegen een rustig pleintje aan vol schaduw door de grote bomen. Tijd voor een pauze. Zodra we zitten en onze reisgids openen komen er twee kinderen met grote ogen en open handen op ons af. De spelende kinderen komen gemoedelijk en niet dwingend over, maar je wordt hier duidelijk met meer armoede geconfronteerd vergeleken met andere Mexicaanse steden.

DSC_0079_2

Op het centrale plein van Oaxaca, Zócalo, staan een aantal jongens van een jaar of 10 omhoog te springen naar een laaghangende tak. Ze verkopen zelfgemaakte kettingen en blijkbaar zijn er een paar tijdens het spelen in de tak blijven hangen. Al snel komen de jongens vragen of Fernando misschien kan helpen. Met zijn lengte van boven de 1m90 is hij een handig hulpmiddel tussen de kleine Mexicanen. Fernando helpt de jongens en wanneer we verder lopen komen ze ons achterna rennen en geven ons een ketting.

’s Avonds is het nog steeds levendig in de stad. Het helpt dat de temperatuur nog steeds aangenaam is. Muziek wordt gespeeld, er wordt gedanst. De straten staan vol met kraampjes waar handwerken worden verkocht en de cafeetjes en restaurants zijn vol met mensen. Als we aan het eind van de avond naar onze Pasado teruglopen, hebben we een fijn gevoel over deze kleurrijke en vrolijke stad.

DSC_0126_2

Tips:

– Bezoek de markten en laat je onder dompelen in kleuren, geluiden en geuren. Behalve eten vindt je in Oaxaca een groot aanbod aan handgemaakte spullen. Er zijn veel kunst-winkels en galeries, op de markt vindt je lagere prijzen. Onderhandelen is aan te raden.

– Drink warme chocolademelk, gemaakt van Mexicaanse cacaobonen, kaneel, suiker en amandelen. In het zuiden van de stad vindt je verschillende winkels die zich specialiseren deze chocolade uit Oaxaca. Als je geluk hebt – of er naar vraagt – malen ze de cacaobonen waar je bijstaat.

– Op het Zócalo plein kun je gratis genieten van concerten. Elke avond behalve vrijdag vanaf 18:00 of 18:30.

– Interesse in een kookcursus in Mexico? Leer koken in Oaxaca! Deze stad heeft zijn eigen kijk op de Mexicaanse keuken, en de regio heeft veel specialiteiten. Voorbeelden: moles (rijke sauzen met veel verrassende ingrediënten), memelas (tortilla’s bedekt met kaas, bonen en chili saus), tlayudas (knapperige tortilla’s met verschillende ingrediënten),quesillo en natuurlijk de chapulines (geroosterde sprinkhanen).

– ’s Avonds eten in La Olla. Een klein sfeervol restaurantje met lokale en biologische specialiteiten.

– Overnachten: Posada Del Centro. Centraal, ruime kamers, vriendelijk personeel.

DSC_0051_2

11 Replies to “Oaxaca”

  1. Dank, Rachella!

 1. Benieuwd naar Mexico! Klinkt geweldig!

 2. Sweet memories 🙂 Ik was er zo’n 10 jaar geleden en denk nog vaak aan deze prachtige stad terug.

  1. Dat kan ik me goed voorstellen 🙂 Ik zie dat jij het Noorden van Mexico bezocht hebt, dat ziet er spannender uit dan Cancun en Playa del Carmen!

 3. Mooie foto’s, dit stukje Mexico zijn we nog nooit geweest.

  1. Ik ga over drie weken voor de derde keer naar Mexico. Als jullie het land willen bezoeken en je wilt tips, stuur me maar een berichtje!

   1. Op dit moment gaan we eerst naar Panama, maar bedankt voor het aanbod we houden het zeker in gedachten.

 4. Wat heerlijk dat je over Oaxaca schrijft! Dit is absoluut mijn favoriete stad in Mexico. Hier zou ik zo een paar weken kunnen verblijven :)!

  1. Leuk om te lezen dat je er ook zo over denkt 🙂

 5. […] groen is, en – toen wij er waren – zo ontzettend rustig. Als je dan toch naar het mooie Oaxaca gaat, sla Monte Alban niet […]

Geef een reactie