Reizen & Eten enzo

Het is alweer een poosje geleden dat ik een tag heb ingevuld: tijd voor een nieuwe! Deze keer gaat de tag niet over Nederlandse gewoontes maar over Reizen & Eten, een tag bedacht door Sheelagh Mairi. Twee dingen die ik bijzonder graag doe! Een land bezoeken zonder de lokale gerechten te proeven zul je mij niet snel zien doen.

1. Wat is het lekkerste gerecht dat je ooit hebt gegeten op reis?

Ceviche en een vissoep in Punta Azul in Lima, Peru. Zo vol met smaak!

En het lekkerste drankje?

Ik hou van Franse appelcider op een zomerse dag. En in Mexico drink ik graag agua fresca, een huisgemaakte limonade van vers fruit. En al zijn de meeste cocktails mij te zoet, deze cocktail in een Thais restaurant in Kopenhagen was fris, zuur én zoet.

2. Wat is het gekste of bijzonderste (of het meest vieze) dat je ooit hebt gegeten op reis?

Cavia in Peru was wel apart, vooral geserveerd met de tanden er nog aan. Ik ben niet zo’n enorme vleeseter, maar ik wilde wel proeven waarom cavia zo populair is in Peru. Verder heb ik slakken gegeten in Frankrijk, gedroogde insecten in Mexico, orgaanvlees in Marokko en inktvissen op een stokje in Japan.

Verder at ik in Japan natto, gefermenteerde bonen, en dat was ook een aparte ervaring. De ober kwam zelfs nog vragen of ik zeker wist wat ik had besteld.

3. Als je alleen voor het eten zou gaan, welk land zou je dan kiezen?

Italië vanwege simpele en pure gerechten die altijd goed zijn. Verse pasta, romige risotto en knapperige pizza’s uit houtovens; ik heb niet vaak slecht gegeten in Italië. Een goede Italiaanse pizza is voor mij altijd nog zo simpel mogelijk. Toen ik in Rome verbleef voor een Italiaanse cursus heb ik geleerd dat pizza’s zelf goed kunnen zijn zonder kaas (en koud worden gegeten op het strand) en zonder tomatensaus (pizza bianca).

En op een gedeelde eerste plaats Japan; dit land heeft me geweldig verrast qua eten. Japan heeft zoveel meer dan alleen sushi, en alles is even lekker. En Westers eten zoals hamburgers (met wasabi!) en crêpes hebben ze er ook, maar maken zij beter. Alleen al voor het eten wil ik terug.

4. Wat is het beste toetje dat je at op reis?

Crème brûlée in Carnac, Frankrijk, drie zomers terug. We aten een vier gangen menu in de herberg waar we sliepen en het eten was er exceptioneel. Die vakantie in Bretagne aten we trouwens overal goed. De Fransen weten niets van inrichten, maar koken kunnen ze.

En  verder Italiaanse ijsjes. Overal in Italië 🙂

5. Welk gerecht dat je zelf lekker maakt geeft je weer dat ultieme vakantiegevoel?

Ik hou van koken, en haal altijd kook-inspiratie van een reis. Al is het niet altijd makkelijk om de juiste ingrediënten te vinden, met een beetje creativiteit kom je een heel eind. Maar voor een ultiem vakantiegevoel maak ik graag verse pasta met onze pastamachine uit Italië 🙂

6 In welk restaurant in Nederland krijg je het beste dat ultieme holiday-food gevoel?
Aangezien ik nu in Brussel woon vul ik voor Nederland ‘België’ 😉 In de Portugese wijk hier in Brussel zit een bakkerij met echte pasteis-de-nata, net zo lekker als in Lissabon. Een bezoekje aan de bakker is toch wat gemakkelijker dan een reis naar Portugal. Eén van de voordelen van Brussel; met zoveel nationaliteiten heb je een enorm aanbod aan buitenlandse restaurants, winkels en specialiteiten.

16 Replies to “Reizen & Eten enzo”

 1. Leuk om te lezen! Ik heb afgelopen week ook zo lekker gegeten in Frankrijk (L’Aquitaine), ik wist eigenlijk niet dat het eten naast mosselen en oesters ook lekker was haha! En eens met Italië! Cavia had ik echt niet kunnen eten, dat gaat er bij mij (letterlijk) niet in haha! Ik ben wel nieuwsgierig geworden naar Japan!

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   De meeste Fransen die ik ken kunnen alleen maar over eten praten, Fransen en eten… 😉 Hopelijk heb je een heerlijke vakantie gehad, die regio is mij nog onbekend!

 2. Leuk om te zien en te lezen, veel overeenkomsten! Ceviche is zooo lekker! Is die ijssalon in Florence? Komt me bekend voor 🙂 Die Portugese bakker in Brussel klinkt geweldig zeg!

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Haha ja, Florence it is; je kent de goede plekjes!

 3. Hele leuke en smakelijke blog! 🙂

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Dank Jess!

 4. Wow, jij hebt echt al veel geproefd! Ik probeer ook altijd zoveel mogelijk lokale gerechten te proeven op reis en ze dan thuis na te maken. Ik kook echt héél graag. Haha en toevallig ga ik deze zomer naar Japan, dus op eet-vlak sta ik er blijkbaar goed voor! Nu kijk ik er nog meer naar uit 🙂 Ik moest wel lachen toen je schreef dat die ober terug kwam om te vragen of je zeker wist wat je besteld had. Ik zou uit schrik al gauw veranderd zijn van gerecht 🙂

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Haha, ja, maar dat is voor mij juist een reden om het wel te nemen 😉 Tof dat je naar Japan gaat, op culinair niveau alleen al is het een feestje!

 5. Mmm, appelcider is altijd zo lekker! Ik ben nogal een lastige eter, dus ik sla de speciale, lokale dingen vaak over (alles met ingewanden: nope). Mijn favoriete plek om te eten is ook Italië, so much yummie food!

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Gelijk heb je Liese, in Italië lijkt alles wel beter te smaken!

 6. Ah zo leuk deze tag. Kun je je voorstellen dat er hele volksstammen zijn die echt nooit buiten de deur eten? ook niet als ze op vakantie zijn? Aardappels mee van huis, dat soort dingen. Ik heb dat nooit begrepen… Je ontdekt een land toch pas echt door de keuken te proeven!

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Dat ben ik met je eens, Simone! Ik las in het boek ‘Fastfood nation’ de uitspraak: A nation’s diet can be more revealing than its art or literature. Hoe toepasselijk is dat? 🙂

 7. Ik wil graag naar Lissabon omdat de stad mij geweldig lijkt, maar die pasteitjes lijken me okk echt goddelijk. Yum! Heerlijk dat je die ook dichterbij huis kunt kopen. Vast verslavend 😉

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Haha ja, dat klopt Marcella! Maar omdat het toch nog wel een km of 2 van mijn huis is, is de verleiding wat minder groot dan wanneer de bakkerij om de hoek zou zitten 😉

 8. Oeh! We kunnen zo samen op foodie tour!

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Graag 😉

Geef een reactie