Islas Ballestas, Peru

Zo’n twee maanden terug begon onze reis naar Peru. Gek genoeg lijkt het alsof het veel langer geleden is. Wekenlang naar mooi Spaans luisteren, wat minder mooi Spaans spreken, nieuw eten ontdekken, wandelen door de bergen – en er zelfs wakker worden –  de zon onder zien gaan en op zien op komen, oude steden bekijken en vooral: genieten. De dag na mijn aankomst in Brussel ben ik weer aan het werk gegaan en de werkdagen lijken toch net wat sneller te gaan dan de dagen op reis.

Maar goed, terug naar Peru. De eerste stop, na Lima, waren de Ballestas eilanden. De Islas Ballestas liggen in de Stille Oceaan aan het schiereiland Paracas. Ze worden ook wel de Peruaanse Galapagos eilanden genoemd. Voor een paar soles stap je de speedboot in voor een tocht langs de eilanden. Het natuurgebied is beschermd, waardoor we het land niet opgaan. Desondanks worden we omringt door de vele dieren.

Op weg naar de eilanden zien we de Candelabra geoglief, een kandelaar-figuur van zo’n 50 bij 150 meter in de heuvels boven de zee. Niemand weet precies wie de geoglief gemaakt heeft of wanneer het gemaakt is; er zijn verschillende theorieën. Sommigen beweren dat het figuur deel zou uitmaken van de Nazca lijnen, terwijl anderen beweren dat het als een soort van navigatie zou dienen voor boten. Ook zou het figuur geïnspireerd zijn door een lokale cactus met hallucinerende werking. Wie zal het zeggen.

En dan zie je opeens penguins! Wat een enorm grappige beestjes zijn dat. De vogels vliegen boven ons hoofd terwijl de pelikanen rustig op de rotsen zitten. En honderden zeeleeuwen en zeerobben die heerlijk aan het luieren zijn.

De boten zijn open, dus zorg voor een goede pet/hoed en zonnebrand. En als je snel zeeziek wordt, is een pilletje tegen zeeziekte ook geen slecht idee.

10 Replies to “Islas Ballestas, Peru”

 1. ah wat mooi! Peru is een van de landen die echt al jaren op mijn lijstje staan maar is volgens mij behoorlijk prijzig, of viel dat mee?

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Ha Simone! Nee hoor, Peru is totaal geen duur land. Aangezien je al in Mexico geweest bent: goedkoper dan Mexico qua transport, eten en overnachting. Het enige wat wel meer geld kost is de toegang tot veel archeologische attracties. Machu Picchu (en indien je er per trein heen gaat, de treinkaartjes) en de sites rond Cuzco zijn niet goedkoop. In Mexico betaal je niets of een paar euro, in Peru zijn de entreekosten stukken hoger.

   En als je een goede deal kunt vinden voor de vliegtickets – wij betaalden 500 euro – dan hoeft een vakantie naar Peru niet veel te kosten!

   1. O dat valt zeker mee!!! Ga er eens wat beter induiken!

 2. Wat schrijf je toch mooi, ik was even mee op het bootje. *droom!*

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Dankjewel Nanda 🙂

 3. Geweldig daar he! Ik had dus niet veel verwacht van de Islas Ballestas maar het was voor mij echt één van de hoogtepunten. Zo gaaf! Ik heb er destijds ook nog dolfijnen gezien. Prachtig!

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Dolfijnen, die heb ik gemist!

 4. Wat een mooie foto’s! Helaas was het behoorlijk grijs en regenachtig toen ik er was en dat gaf een hele andere sfeer.

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Dankjewel Lizette!
   Ah, dat kan ik me voorstellen. Bij ons was het mistig tijdens ons bezoek aan MP, en ja – dan ziet het er net wat anders uit dan op de foto’s 😉

 5. […] bezoeken prachtig Peru voor bijna drie weken. Wat een bijzonder land. Een paar dagen Lima, de Islas Ballistas en de zandduinen van Huacachina. We nemen de nachtbus naar Arequipa, spenderen drie dagen in de […]

Geef een reactie