Buitenlandse gewoontes: IJslandse namen

We gaan naar IJsland! Het land dat al een tijdje op mijn lijstje staat. Deze zomer gaan we voor 11 dagen het eiland verkennen, op midzomersnacht vliegen we weer terug.

En tot die tijd is het voorpret-tijd. We lezen reisgidsen, artikelen en tips van andere reizigers. En tijdens het lezen van de Dominicus gids moest ik bij het hoofdstuk over IJslandse namen stiekem wel grinniken. Dat is nog eens een andere gewoonte.

In IJsland wordt de achternaam gevormd door de voornaam van de vader, met daaraan -son (zoon) of -dóttir (dochter). Wanneer de heer Einar Jónatansson en zijn vrouw Guðrún Stefánsdóttir een zoon en een dochter krijgen die ze besluiten Jóhann en Helga te noemen, dan zouden de volledige namen Jóhann Einarsson en Helga Einarsdóttir worden.

Daarnaast is een nieuwe of ongebruikelijke voornaam ook niet zo makkelijk in IJsland. Er zijn bepaalde (IJslandse) namen waar je uit kunt kiezen die past binnen de taalcultuur van IJsland. Wil je je kind toch een andere naam geven, dan is er een heus namencomité (de Mannanafnanefnd) die besluit of deze naam mogelijk is. Daarnaast leven de meeste baby’s in IJsland gedurende de eerste vijf weken zonder naam. Na vijf weken kent men het kindje goed genoeg om een juiste naam te kunnen kiezen.

Geef een reactie