Buitenlandse gewoontes: Japanse netheid

Een Japanse vriendin plaatste deze week het volgende artikel op haar tijdlijn: Japanse WK fans ruimen in Brazilië het stadium op. Na de verloren wedstrijd tegen Ivoorkust ruimden de Japanners niet alleen hun eigen rommel op, ook (waarschijnlijk vooral) de rommel van hun tegenstanders. En dit bericht verbaasde me niets; sinds ik in Japan ben geweest kan ik wel zeggen dat Japan ongewoon schoon is. En dat is fijn.

Het valt je op het vliegveld al op dat er nergens een verloren papiertje ligt. Zelfs miljoenensteden zoals Tokio en Osaka zijn schoon. De caissières in de supermarkt dragen mondkapjes en witte handschoenen, om zo geen bacteriën over te dragen. Voordat we de shinkansen (de ‘kogeltrein’) in mogen, gaat er eerst een schoonmaakploeg door de trein die wat grondiger te werk gaat dan alleen de verloren krantjes opruimen. Toen we in Hiroshima het Flower Festival bezochten, een festival waar meer bezoekers op af komen dan de herdenkingsdag van de atoombom, viel het me op hoe anders dit festival was dan het gemiddelde festival in Nederland. Behalve veel bloemen had dit festival ook verschillende muziek optredens waaronder een aantal rockpodia. En dat ging er hard aan toe, inclusief bierdrinkend en dansend publiek. Toch belandt er geen enkel plastic bekertje op de grond.

Geen bekertjes, geen papier of plastic zakjes. Eén keer zag ik een man een blikje op de grond gooien. Het bleek een buitenlander te zijn.

Met het ontbreken van afval op grond zou je denken dat het land vol moet staan met vuilnisbakken. Dat is niet het geval, wat dus kan betekenen dat je de hele dag met je afval in je tas loopt tot dat je een vuilnisbak tegenkomt 🙂

5 Replies to “Buitenlandse gewoontes: Japanse netheid”

 1. Dit is echt heel vergelijkbaar met Seoul. Je merkt hier wel, hoe later het wordt (en iedereen ook genoeg drank op heeft), hoe meer troep er op straat ligt. Maar, alles wordt ’s ochtends vroeg goed schoongemaakt en opgeruimd. Leuk om te lezen!

  1. Ik heb de troep nog niet meegemaakt! Ik lees dat je in Seoul zit voor een uitwisseling, dat moet een bijzondere ervaring zijn 🙂

   1. Ik ben benieuwd!
    Ja klopt, het was een hele bijzondere ervaring. Dit vergeet ik nooit meer!

 2. […] kamer hebben gebracht besluiten we het festival te gaan bekijken. Wat ons als eerste opvalt is hoe schoon het festival is. Zulke netheid ben ik niet gewend van een festival. We smullen van wat plaatselijke […]

 3. inderdaad …. toen ik in Tokyo een heerlijke snack had gekocht en verorberd, had ik een servetje in de hand en een stokje …. uren gezocht naar een vuilnisbak …. toen ik in een kleine eet zaak vroeg of ik mijn papiertje in de vuilbak mocht werpen die daar bij hen achter de toonbank stond bekeken ze me heel vreemd. Met onze vertaler (electronische) vroegen we wat we er dan mee aan moesten en ze zeiden doodleuk … dat neem je toch gewoon mee naar huis ? ’t is een fenomenaal land en ze staan tientallen jaar voor op ons hier in Europa

Geef een reactie