Hiroshima, Japan

In Osaka stappen we in de shinkansen om even later door het Japanse landschap te glijden. De afstand Osaka-Hiroshima is voor mijn gevoel groot, maar binnen 1,5 uur stappen we al in de stationshal uit. Stipt op tijd, zoals we van de Japanse treinen gewend zijn. Ik heb net voldoende tijd gehad om mij een beetje in te lezen over onze bestemming voor de komende dagen. Mijn verwachtingen over Hiroshima zijn niet zo groot, maar vanwege de gebeurtenissen aan het einde van de tweede wereldoorlog vind ik dat een bezoek niet uit mag blijven.

Wat blijkt; de stad is zoveel meer dan alleen een aandenken aan het verleden.

We hebben onze accommodatie al snel gevonden. De vriendelijke mensen bij de receptie – maar waar niet in Japan? – wijzen ons op het feit dat we in een feestelijk weekend terecht zijn gekomen. Het jaarlijkse bloemenfestival vindt dit weekend plaats én er is een echt Duits Oktoberfest aan de gang. Dubbel pret. Nadat we onze koffers naar de kamer hebben gebracht besluiten we het festival te gaan bekijken. Wat ons als eerste opvalt is hoe schoon het festival is. Zulke netheid ben ik niet gewend van een festival. We smullen van wat plaatselijke delicatessen (gegrilde inktvis op een stokje, rijstkoekjes en groene thee-ijsjes) en zien verschillende lokale optredens en spelletjes.

Na een aantal uur rondstruinen beginnen we weer honger te krijgen, tijd om op zoek te gaan naar een restaurant. In de uitgaansstraat vallen de enorme billboards met foto’s van Japanse mannen op. Blijkbaar is mannelijk gezelschap voor een avond niet moeilijk te bestellen. We vinden een sfeervol restaurantje zonder Engels menu. Geen probleem, de ober is zo vriendelijk alle gerechten te komen vertalen. Alle gerechten, inderdaad. Ik kies voor een Japanse specialiteit welke ik nog niet eerder heb geproefd: Nato, gefermenteerde bonen. Gek, maar wel lekker.

De volgende dag bezoeken we het vredespark, de musea en de herdenkingsmonumenten. Vooral het kindermonument van Sadako doet veel met mij. Dit monument is behangen met een slinger van gevouwen kraanvogels. Een kraanvogel is in Japan een eeuwenoud symbool voor geluk, gezondheid, een lang leven. Toen op 6 augustus 1945 de atoombom ontplofte was Sadako twee jaar . Na tien jaar later werd bij haar leukemie geconstateerd. Zij overleed een paar maanden later, terwijl ze bezig om 1000 kraanvogels te vouwen, met het doel haar ziekte te overwinnen. Haar klasgenoten hebben de rest van de kraanvogels gevouwen, en nog steeds worden er elke dag kraanvogels bij het monument gelegd.

Hiroshima is een mix van moderne wijken met hoge gebouwen, levendige uitgaanswijken, rustige mooie parken en indrukwekkende monumenten. Het is een grote stad, maar de stad blijft wel overzichtelijk. Je kunt een goed beeld krijgen van deze stad in een paar dagen tijd.

Tips:

– Overnacht in K’s house, een hostel waar je niet perse je kamer hoeft te delen. Wij hebben er in meerdere steden geslapen en – behalve in Tokyo, waar de kamer erg klein was – in alle steden was het een groot succes. Goede prijzen, fijne locaties, vriendelijk personeel en grote gezamenlijke ruimtes en keukens. Bij elke verblijf in een volgend hostel van K’s house krijg je ook nog eens korting.

– Bezoek het A-bom koepel en het vredespark. Het eerste gebouw werd in 1915 ontworpen door een Tsjechische architect. Op 6 augustus 1945 ontplofte de atoombom boven het gebouw; niemand overleefde het. De koepel zelf bleef grotendeels overeind – waarschijnlijk omdat het gebouw precies in het epicentrum van de bom lag. Nadat de hele stad feitelijk was verwoest – door de bom, de luchtdruk van de bom en het vuur – is het vredespark opgericht ter nagedachtenis van de ramp. Je vindt er een cenotaaf met alle (bekende) namen van de omgekomen slachtoffers. Aan het einde van de steen brandt een eeuwige vlam – één die pas wordt gedoofd wanneer er geen nucleaire wapens meer ter wereld zijn.

– Verwacht niet teveel van het memoriaal museum als je al enige voorkennis hebt van de gebeurtenissen op 6 augustus 1945. Ik vindt het persoonlijk wel een must-see als je toch in de stad bent, maar qua informatie krijg je bijvoorbeeld meer te weten over de werking van een atoombom dan over de geschiedenis van de oorlog en wat de directe aanleiding was. Er wordt ook weinig ingegaan over de rol van Japan in de oorlog, iets waar ik juist iets meer over had willen weten. De persoonlijke verhalen van overlevenden zijn wel heftig.

– Bezoek deze link voor evenementen, activiteiten en festivals in de stad.

– Probeer de tsukemen-noedels, een specialiteit uit Hiroshima. Dit zijn koude noedels welke je in een pittige saus doopt. De pittigheid van de saus wordt aangegeven met een nummer van 1 tot 5. Hoe hoger het nummer, hoe pittiger de saus is.

– Bezoek het Hiroshima kasteel. Net als de rest van Hiroshima heeft dit kasteel de atoombom ook niet overleefd, maar het kasteel is opnieuw gebouwd in de originele stijl. Om het kasteel binnen te komen betaal je 370 yen (minder dan 3 euro), de kasteeltuinen zijn gratis te bezichtigen.

9 Replies to “Hiroshima, Japan”

 1. Haha wat een leuke foto, die laatste! Ziet er wel heerlijk uit overigens :))

  1. Dankjewel Eva!

 2. oeh! Hier zitten handige dingen bij, ik heb het opgeslagen 😀

  1. Fijn! Heb je plannen om binnenkort naar Japan te gaan?

 3. Ik ben nog nooit in Japan geweest, maar wat een leuk toeval dat je ineens in zo’n festival beland. Ik ben dol op dat soort dingen 😉

  1. Gelijk heb je! Soms komt het goed uit dat we niet alles plannen 🙂

 4. Japan lijkt me dus zo geweldig om nog eens te bezoeken! Ooit moet het er van komen!

 5. Wel typisch Japans denk ik om niet in te gaan op de rol van Japanners in de tweede wereld oorlog. Maar leuk dat jullie in dat bloemen festival terecht kwamen! Geen foto’s gemaakt? 🙂
  En die laatste foto! Haha…

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Ja, waarschijnlijk heb je daar gelijk in. Het bloemenfestival was inderdaad een leuke verrassing!

Geef een reactie