Buitenlandse gewoontes: Zwitserse kwaliteit

Van 2011 tot eind 2012 woonde Fernando in Zürich, waar ik heel wat tijd heb mogen doorbrengen. Al hoewel ik er als kind in de zomer al regelmatig kwam met mijn ouders, heb ik het land gedurende deze jaren pas beter ontdekt. Wanneer je een tijdje in een ander land woont kun je de gewoontes en gebruiken echt leren kennen. En Zwitserland is voor mij nog steeds een van de mooiste landen in Europa.

Mij werd in Zwitserland verteld dat de Nederlander iets goed vindt wanneer het goedkoop is. Wanneer het duur is kan het eigenlijk geen goede koop zijn. De Zwitser daarentegen vindt iets goed, wanneer het duur is. Wanneer het goedkoop is dan moet er wel iets mis zijn met de kwaliteit van het product. En hoewel dit natuurlijk een cliché is, ik weet dat er voor de Zwitser wel degelijk een kern van waarheid in zit.

Toen de  Zwitserse secretaresse van Fernando’s afdeling de opdracht kreeg een waterkoker aan te schaffen, kreeg ze niet direct een budget mee. Ze kwam terug op kantoor met een waterkoker en een bonnetje van 400 frank (momenteel zo’n 400 euro). Ja, zegt ze, maar deze waterkoker gaat heel lang mee. Beter koop je één waterkoker van goede kwaliteit, dan dat je elk aantal jaar terug moet gaan. En nu weet ik dat het gemiddelde Zwitserse salaris wat hoger ligt dan het gemiddelde salaris van een willekeurige Europeaan, maar 400 euro voor een waterkoken is toch aardig overdreven.

Momenteel lees ik het boek ‘Zwitserlevens’ van Caroline de Gruyter, en ik moet vaak grinniken om herkenbare situaties. Zwitserse mensen zijn er van overtuigd dat Zwitserse producten veel beter zijn. Zwitserse kwaliteit is nu eenmaal beter. Het is voor een Zwitser dan ook geen probleem om drie keer zoveel uit te geven voor een komkommer wanneer deze van Zwitserse grond komt in plaats van Franse grond.

11 Replies to “Buitenlandse gewoontes: Zwitserse kwaliteit”

 1. Grappig! Ondanks dat er veel verhalen de ronde doen over Nederlanders en geld die vaak als grapje worden afgedaan zit er toch wel een kern van waarheid in. Ikzelf koop net als de Zwitsers graag goede kwaliteit spullen, maar het ligt er wel aan wat. In Colombia geeft iedereen geld uit alsof het water is en daar zie ik dan opeens dat verschil Haha. Ik die overal 3 keer over nadenkt voordat ik wat koop en echt niet zomaar aan iets geks uit geeft tegenover de Colombiaan die daar geen besef van lijkt te hebben Hahaha

  1. Ja ik ben aardig bekend met die zuidelijke mentaliteit. Grappig is dat he, in sommige culturen bestaat het woord ‘sparen’ niet, zeker vergeleken met de Nederlanders 🙂 Fernando en ik stonden op dat punt ook aardig anders in het leven, maar ik merk dat we in de afgelopen jaren beiden naar elkaar zijn toegegroeid.

 2. Tsjah, Zwitserland is al gigantisch duur. Als je dan ook nog extra moet betalen voor Zwitserse kwaliteit…. 🙂

  1. Gelukkig hebben de meeste Zwitserse mensen ook een Zwitsers salaris 😉

 3. Haha, klinkt echt wel leuk om weten. Dat van die waterkoker is écht absurd 😉

  1. Voor de gemiddelde Nederlander wel, gok ik 🙂

 4. Haha. Ik zou misschien wel voor de waterkoker van € 60 gaan ipv € 24,95 maar daar houdt het dan ook wel echt op…

  1. 😉

 5. Haha! Wij hebben na afgelopen vakantie besloten dat landen met een rode vlag en wit kruis (Denemarken dus ook) voorlopig even een no-go zijn. Maar ik vind het ook wel fijn om al die keurige mensen in Zwitserland te zien. Zelfs als ze All Stars aan hebben zijn ze nog wit en alsof ze net uit de doos komen. Ik noem Luzern ook voor de grap Luxern.

  1. Ha, Luxern! Ik moet zeggen dat ik nog wel af en toe naar Zwitserland ga; maar alleen om bij vrienden te verblijven en we gaan er vooral niet uit eten 😉 25 euro voor een pizza, zo gek ben ik niet. Denemarken is echter toch niet zo duur?

 6. Ik woon nu al een paar jaar in Zwitserland, en weet dat de Zwitsers denken dat al wat Zwitsers is, ook beter is. Maar het is niet zo volgens mij. De Zwitserse kwaliteit is een mythe. Het handwerk dat hier wordt gedaan (reparaties etc..) is ook niet van hoge kwaliteit. Wel kost alles drie keer zoveel als in Nederland. Maar de winkels hebben dan ook een monopoliepositie, er zijn maar twee grote winkelketens en die verkopen elk hun eigen producten.

Geef een reactie