Mazunte, Mexico

Mazunte ligt aan de kust van Oaxaca. De stranden zijn niet zo wit als de stranden van de Caribische zee (denk aan Cancun, Playa del Carmen en Tulum) maar hier vindt je ook geen honderden all-in-clusive hotels en bijbehorend massatoerisme. De kust van Oaxaca is nooit echt druk.

Mazunte is een kleine schattige kustplaats aan de kust van Oaxaca. Het is er rustig, maar er is genoeg te doen. Of vooral: genoeg niet te doen. Mazunte is een plek waar je vooral tot rust komt. Pak er een boekje bij, drink uit je kokosnoot en duik af en toe de zee in voor een verfrissende duik. Heb je zin om te snorkelen of wil je liever surfen? Geen probleem! ’s Avonds drink je een biertje, kijk je naar de zonsondergang (of ga je op ontdekkingstocht in het bos en raak je een beetje verdwaald – maar dat terzijde). Ook ontdek je in het donker wat vuurvliegjes zijn zodat je eindelijk weet waar die gasten van Owl City over zingen.

En zie je een opblaasbare vis, die de ruige kust van Mazunte helaas niet heeft overleefd.

En een man die een dutje doet op het comfortabele strand van Mazunte.

In ons natuurlijke appartement – met buitendouche en uitzicht op zee – hebben we regelmatig bezoek van krabbetjes en schorpioenen. Fernando vertelt dat schorpioenen graag in schoenen kruipen. Wanneer je je schoen aantrekt, dan voelt het beestje in kwestie zich bedreigt en kan niets anders doen dan aanvallen. In kustplaatsen is het dus altijd aan te raden om je schoen uit te kloppen voordat je ‘m aandoet. Ik ben bang dat ik dit iets te goed onthouden heb, zelfs bij terugkomst in Nederland denk ik nog regelmatig aan schorpioenen wanneer ik mijn schoenen aantrek.

Behalve zijn relaxte sfeer staat Mazunte ook bekend om zijn schildpadden. Voor 1990 kon je in Mazunte veelvuldig schildpaddenvlees en -eieren eten; gelukkig is er sinds die tijd veel veranderd. Mazunte is nu een eco-vriendelijk dorpje; veel accommodaties vangen regenwater op voor hergebruik en de flora en fauna, inclusief de schildpaddenpopulatie, worden actief beschermd.

Wij gaan met het Centro Mexicano de la Tortuga per motorboot op zoek naar de schildpadden. We zien een schildpadden koppel paren – wat er nog aardig ingewikkeld uit ziet, zo drijvend – die we natuurlijk met rust laten. Wanneer we even later vlakbij een schildpad varen springt de schipper in het water om ‘m beet te pakken. Wat een enorm grote dieren zijn het! Vlakbij de kust snorkelen we nog een uurtje rond voordat we weer terug gaan naar de kust.

Vanuit Mazunte maken we nog een uitstapje naar Playa Carrizalillo, een strand ten westen van Puerto Angelito. Het is overal zo mooi groen!

Tips:

– Mazunte is een klein dorpje met slechts 700 inwoners. Het nabijgelegen Puerto Escondido is het surfers paradise en is de grootste kustplaats met zo’n 30 000 inwoners. Andere kustplaatsen in de buurt zijn Pochutla (arriveer je met de bus, dan kom je hier aan), Puerto Ángel (rustig vissersdorpje) Zipolite (900 inwoners, vergelijkbaar met Mazunte – plus heeft een naaktstrand) en San Agustinillo (nog kleiner, goede plek voor body-boarding en body-surfing).

– Mazunte is een backpackers bestemming. Je kunt er voor enkele pesos een bed, of zelfs slechts een hangmat boeken. We gingen voor een luxe kamer in Posada del Arquitecto. Een ruime kamer met een enorm bed, buitenkeuken, buitendouches en uitzicht op de zee.

– Er zijn aardig wat muggen in dit kustgebied; neem antimuggenspul mee en trek ’s avonds een lange broek/rok aan.

– Er worden regelmatig film- en dansavonden georganiseerd in La Nueva Luna, niet te missen vanaf het strand.

– Gewoon om mij gerust te stellen: schoenen uitkloppen voordat je ze aantrekt!

8 Replies to “Mazunte, Mexico”

 1. Mexico staat hoog op het lijstje op het moment. En zulke mooie beelden maken dat gevoel alleen maar sterker. Zeker nu de huidige koude temperaturen weer om de hoek komen kijken.

  1. Begrijpelijk, onze afgelopen twee reizen naar Mexico vonden ook in de winter plaats. Fijn om eventjes aan de kou te ontsnappen!

 2. Wat een prachtige foto’s, om bij weg te dromen! Die kogelvis (of is het geen kogelvis?) is echt bijzonder. Jammer dat hij het niet heeft overleefd.

  1. Dankjewel Dina 🙂 En dat heb je goed gezien, dat is inderdaad een kogelvis. Als kind vond ik dat een van de meest bijzondere dieren in de (kinder)dierenencyclopedie, dit was de eerste keer dat ik ‘m in het ‘echt’ zag. En ook al leefde het niet meer, ik vond het wel bijzonder om te zien!

 3. Heerlijk dat het er niet zo druk is juist, ziet er fijn uit!

  1. Precies 🙂

 4. Oh… die foto van die blauwe, blauwe zee en groene tropische begroeiing. Zo heerlijk, beam me up…

  1. Oh, maar nu is het juist tijd om te genieten van alle mooie herfst-kleuren! Maar als het over een aantal weekjes alleen maar regent en er geen blaadjes meer aan de bomen zitten, dan ga ik met je mee 😉

Geef een reactie