Waarom Brussel zo’n heerlijke stad is om te wonen

Laat ik niet te hoor inzetten. Brussel is vooral veel niet. Niet zo mooi, niet zo schoon, niet zo groot, niet zo praktisch. Is dat heel teleurstellend nadat je de titel leest? Toch niet: als je mij verteld dat Brussel saai en grijs is, dan ken je de stad niet goed.

Want als dit Brussel allemaal niet is – wat is Brussel dan wel?

Brussel is een verborgen stad. Je moet er wonen om te ontdekken hoe charmant de stad is. Op zondag slenter ik graag rond om nieuwe wijken te ontdekken en nieuwe cafeetjes en restaurantjes te bezoeken. Qua evenementen en cultuuraanbod is er enorm veel te doen. Je hoeft je geen weekend te vervelen.

Brussel is internationaal. Het is de wereld in het klein. Ik kijk niet meer verbaasd op wanneer ik op één terras 20 verschillende talen hoor. In ons huis met drie appartementen wonen zes mensen met zes verschillende nationaliteiten. Zoek je een Portugese bakkerij, een Bulgaarse winkel, een Libanees restaurant of een Nederlands voetbalteam? Geen probleem in Brussel. En al vraag ik mij de laatste tijd af of globalisatie wel voor meer vriendelijkheid zorgt; ik geloof dat de vele culturen en talen Brussel ook een tolerante stad maakt.

Brussel is rauw. Een eenheid in architectuur is lastig te vinden op het eerste gezicht; maar die is er wel degelijk. De Brusselse stijl is een prachtige art-deco maison de maître naast een betonnen appartementsblok. En Brussel is er trots op – zie ook de uitreiking ‘wat is het lelijkste stukje van Brussel?’ Brussel was een chique stad in het verleden en heeft pareltjes aan huizen. Onderhoud is echter iets wat niet veel gedaan wordt; dat is jammer, maar dat heeft z’n charme ook in deze stad.

Brussel is goed voor je (Franse) taalkennis. Ook al is Brussel officieel tweetalig, Nederlands wordt er niet gesproken. Of men doet net alsof. En bovendien: welke taal je ook wilt leren, er is altijd wel een taalcursus of een taalbuddy om de hoek.

Brussel is betaalbaar. Vooral voor een hoofdstad. Op zoek naar woonruimte? De prijs is een fractie van wat je in steden als Londen, Parijs of Amsterdam betaalt. Fijne restaurantjes? Betaalbare keuzes genoeg. En voor een biertje hoef je je hand hier niet om te draaien.

Brussel is chaotisch. Maar dat maakt het leven net wat even minder voorspelbaar. Zo houden ze er hier van om ‘opeens’ bordjes op de stoep neer te zetten waardoor je er niet meer mag parkeren. Je bent dan per direct een fout parkeerder met alle gevolgen van dien. Een vriendin kwam terug na haar vakantie toen haar auto opeens weg was. Bang dat haar auto gestolen was, ging ze naar het plaatselijke politiebureau. Goed nieuws mevrouw, uw auto is niet gestolen, werd haar verteld. Haar auto was tijdelijk weggesleept door de politie. Het minder goede nieuws: ze wisten niet meer waar naartoe. Als ze na een half uur zoeken haar auto nog niet gevonden zou hebben, dan zouden ze haar meehelpen zoeken.

Voorlopig zit ik hier in elk geval goed. En als ik jullie met dit lijstje al overtuigd heb om Brussel te komen bezoeken; laat het me vooral weten 🙂

6 Replies to “Waarom Brussel zo’n heerlijke stad is om te wonen”

 1. Leuk stuk! Ik geloof je ook meteen! Het lijkt een beetje op Bogotá (de kenmerken dan he), behalve de Franse taal natuurlijk haha.

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Dank Sabine! Nu ik meerdere keren in Mexico Stad ben geweest zie ik grappig genoeg ook een aantal overeenkomsten met Brussel 🙂 Maar Brussel is vergeleken met die grote steden in Latijns-Amerika een dorpje 😉

 2. Ik ben maar een paar keer kort in Brussel geweest, veel te kort om de stad echt te kennen (maar daarom is er des te meer over om nog te ontdekken…), en ik vond de stad boeiend en veel aangenamer om doorheen te banjeren dan Antwerpen.

  1. Leuk om te horen, al hoor ik dat niet vaak! Boeiend is de stad zeker! Als je nog een keer in de buurt bent, laat het me vooral weten 🙂

 3. Oh, het is zo lang geleden dat ik er was! Ik denk ergens in de jaren ’90! Ik weet het wel zeker. En het was maar voor 24 uur. Genoeg te ontdekken dus, zou ik zeggen.

  1. Dat is al weer een tijdje terug inderdaad 😉 Ik zou zeggen: plan een weekendje met je Vlaamse vriendinnen! Ook al is Brussel een beetje het tegenovergestelde van Parijs: leuk om te wonen, minder leuk om te bezoeken. Veel Vlamingen zijn er niet naar toe te slepen, maar ik geloof dat er veel plekjes zijn die het ontdekken waard zijn.

Geef een reactie