Cider & Calvados

We zijn weer terug uit Normandië‎ en een dozijn aan flessen appelcider rijker. Ik ben dol op appelcider. Appelcider is niet zo complex als wijn, maar heerlijk fris. In de zomer goed te drinken op het terras of zelfs bij de lunch of het diner. Fris, zoet en bitter tegelijkertijd. En nee, deze appelcider is niet te vergelijken met het drankje van Heinkeken met de halfnaakte mannen reclame. De echte appelcider is vol van smaak.

Vorige week bezochten we Christian Drouin in Coudray-Rabut, een producent van appelcider, calvados en pommeau. Christian Drouin is gevestigd in een 17 eeuwse boerderij, op een grote boomgaard vol met appel- en perenbomen. Wanneer de appels rijp genoeg zijn worden ze in het najaar geplukt. Sinds 1971 heeft de calvados van deze producent meer dan 160 gouden medailles gewonnen.

Bij aankomst kregen we een rondleiding over de productie van appelcider, calvados en pommeau. We zagen de machines en kregen het proces uitgelegd van het plukken van de appels tot de fermentatie van de dranken. Aangezien het een privé tour was, was er voldoende ruimte om vragen te stellen. Na de rondleiding kregen we de kans om verschillende appelciders, calvados en pommeau te proeven.

Wat ik heb geleerd:

– Calvados is appelcider welke vaker gedestilleerd is en langer gerijpt is. Pommeau is een mix van appelcider en calvados.
– Appelcider heeft een alcoholpercentage van 3 tot 8 procent, calvados 40 tot 45 procent en pommeau rond de 15 procent.
– Niet elke appel is geschikt; om de correcte appelcider te krijgen wordt een combinatie gebruikt van zoete, bittere en zure appels.
– De verschillende soorten cider ‘brut’, ‘sec’, ‘semi-sec’ duiden op de fermentatie. Brut heeft een lagere suikerpercentage dan sec, semi-sec bevat het meeste suiker (laat je dus niet misleiden door de naam).
– De appelcider die wij proeven is niet gepasteuriseerd, bedoeld voor lokale consumptie, en mag dus ook niet geëxporteerd worden naar andere landen.

Calvados Christian Drouin
Le Lieu Saint Pierre
14130 Coudray-Rabut

Toegang, rondleiding en proeverij zonder kosten
Open van dinsdag tot en met zaterdag van 9:00 tot 12:00 en 14:00 tot 18:00

Geef een reactie