Een reisje naar Helsinki

Tijdens mijn studententijd organiseerde ik binnen mijn Europese studentenvereniging een uitwisseling met studenten uit Engeland, Spanje, Malta en Finland. Het was mijn eerste ervaring met zoveel verschillende mensen en culturen en ik was bijzonder onder de indruk.

Maar het meest onder de indruk was ik van de 4 Finse studenten. Hoe gereserveerd ze in eerste instantie overkomen, hoe dit totaal kan omslaan naar dansen op de tafel en midden in de nacht over het gras rennen – wat kroos bleek te zijn. En wisten jullie dat er in het Fins een woord bestaat, kalsarikännit, voor in je eentje thuis in je ondergoed alcohol drinken, zonder dat je nog de intentie hebt om uit te gaan?

Voldoende redenen om Finland met eigen ogen te ontdekken. In april vloog ik met Fernando voor een lang weekend naar Helsinki. Mijn eerste indruk? Schoon en netjes. Veel ruimte en veel groen. Bijzondere gebouwen. Heel veel cafeetjes. En best wel koud – ik had er even niet bij stilgestaan dat het in april in het noorden nog niet zo warm is.

We slapen in het fijne Scandic Grand Marina. Het hotel is centraal gelegen vlakbij de haven, op loopafstand van het centrum en heeft een uitstekend ontbijt. Op zondagochtend joggen we vanuit het hotel een rondje langs het water waarbij we wat plekjes ontdekken die we later nog willen bezoeken. We mogen fietsen lenen en we cruisen de hele stad door. We stoppen voor een snelle en goede lunch bij Fafa’s. De beste falafel van Finland – claimen ze zelf. Maar ik heb in tijden niet zo’n goede snack gehad: het broodje falafel met haloumi mogen ze hier ook wel invoeren.

Op dinsdag bezoeken we het Design Museum, wat eerlijk gezegd een beetje tegen valt. Er was een tentoonstelling over Ittala en meerdere collectie van Finse ontwerpen. In de winkels in de stad zelf vind je een beter beeld van hoe vernieuwend Fins ontwerp is vergeleken met het ietwat saaie museum. De museumwinkel en het museumcafé zijn dan wel een bezoekje waard – hier kan je heen zonder ticket van het museum.

Koffieliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Finland. De Finnen zijn de grootste koffie drinkers van de wereld (met een gemiddelde van 12 kopjes per persoon!) en dat zie je terug in het aantal cafés. Het Karl Fazer café heeft heerlijke zelfgemaakte taarten, Cafe Ekberg is een mooi klassiek cafe en Good Life Coffee verkoopt ook koffie uit de eigen koffiebranderij om naar huis te nemen.

Hotel Scandic Grand Marina: Katajanokanlaituri 7

Falafel bar Fafa’s: verschillende vestigingen door de stad.

Karl Fazer café: Kluuvikatu 3

Café Ekberg: Bulevardi 9

Good Life Coffee: Kolmas Linja 17

Geef een reactie