Lyon: eet-tips

Lyon is de gastronomische hoofdstad van de wereld. Om het mooier te zeggen: la capitale de la gastronomie mondiale. Om het makkelijker te zeggen: het eten is er goed. In augustus 2009 heb ik een half jaar in Lyon doorgebracht en zo het één en ander ontdekt over het eten in Lyon. Een selectie van mijn ervaringen.

DSC_0780

Bouchons
Geen chique gedoe, simpel maar goed eten en belachelijk veel wijn voor je geld. Ik zou de toeristische straatjes vermijden en op zoek gaan naar authentiekere plekken. Hebben ze een menu in het Engels? Loop maar verder. In de authentieke bouchons verschilt het menu per dag en zijn er vaak maar enkele opties, wat versheid garandeert. Het is ook niet ongebruikelijk dat het menu wordt voorgelezen van een stukje papier, bij gebrek aan een vast menu.

Bouchon le Jura, 25 Rue Tupin, 69002 Lyon
Bouchon le Musee, 2 Rue Foces, 69002 Lyon
Au petit bouchon chez Georges, 8 Rue du Garet, 69001 Lyon

Restaurants
Lyon zit vol goede exclusieve restaurants. Paul Bocuse, misschien wel ’s werelds meest bekende chef, heeft verschillende eetgelegenheden in Lyon, welke ik helaas op mijn studentenbudget niet allemaal heb kunnen uittesten. Fernando, die ik in Lyon heb leren kennen, nam me op onze tweede date mee naar een brasserie van Bocuse; l’Est. We spraken af om 23:30 voor het restaurant af en op dat tijdstip waren we niet de laatsten die binnenkwamen. De meeste keukens zijn op dit tijdstip al gesloten, maar in Lyon vindt je ook voor nachtbrakers drie gangen menu’s.

Restaurant Tartufo, 37 Rue Saint Hélène, 69002 Lyon
Brasserie Le Sud, 11 Place Antonin Poncet, 69002 Lyon
Restaurant Léon de Lyon, 1 Rue Plenay, 69001 Lyon

Markten
Lyon heeft een rijk aanbod aan markten, waar je lokale specialiteiten van goede kwaliteit kunt vinden. Voor de open markten ga je op zondag naar de Quai Saint-Antoine voor fruit, groente, kaasproducten (probeer de geitenkaasjes!) en baguettes. De markt in Croix-Rousse is elke ochtend te bezoeken, behalve op maandag. De overdekte markt heet Les Halles de Lyon, waar je delicatessen, pralines, kazen, oesters en wijn vindt. De prijzen liggen in deze overdekte markt wel wat hoger dan op een gemiddelde straatmarkt.

Les Halles de Lyon, 102, Cours Lafayette, 69003 Lyon
Marché alimentaire Saint-Antoine, Quai Saint-Antoine, 69002 Lyon
Marché de la Croix-Rousse, Boulevard de la Croix-Rousse, 69004 Lyon

Kleine winkeltjes
Behalve verrukkelijke patisserieën (probeer de praline rose!) zijn er nog veel ouderwetse slagerijen, groentewinkeltjes, bakkerijen, wijnwinkels en kaasboeren. Hier neemt het personeel de tijd voor je wensen en vertellen je hoe het gerecht bereidt moet worden of hoe lang je gerecht in de oven moet. Je doet zo een uur langer over je boodschappen, maar dat hoort bij het Franse leven.

Eet-gewoontes in Lyon
– Ze houden in Lyon van vlees in de ruime zin van het woord. Alle bijzondere delen van het dier worden als delicatesse aangeboden. Levers, hart, tong, hersens en zelfs de edele delen van het dier worden gegeten. Een andere vleesspecialiteit: andouilette. Geen gewone worst, maar een worst gevuld met ingewanden, gekookt in wijn. Ik ben geen grote vleeseter, dus het was af en toe een uitdaging om een gerecht zonder vlees te vinden.

– De ruimtes in restaurants en bouchons vaak klein, en wordt er geprobeerd zoveel mogelijk tafeltjes in deze ruimtes te passen. Je kan dus regelmatig horen wat je buurman aan het andere tafeltje tegen zijn vrouw zegt (mits je Frans verstaat) en het is niet ongebruikelijk dat je je in wat ongemakkelijke situaties moet verplaatsen wanneer een tafelgenoot naar het toilet moet.

– Fijne Franse gewoonte: un caraf d’eau is gratis en je krijgt altijd een mandje brood op je tafel. Fooien geven is niet gebruikelijk.

DSC_0711

Geef een reactie