Tula de Allende, Mexico

Een mysterieuze plek. Een piramide met vier enorme poppen van steen.

Welkom in Tula de Allende, de belangrijkste Tolteekse opgraving van Mexico.

DSC_0196

DSC_0219

Tussen 900 en 1150 was Tula de Allende op zijn hoogtepunt en was het één van de belangrijkste steden van de regio. De Tolteken kwamen uit de centrale hooglanden van Mexico en domineerden het midden van Mexico voor de opkomst van de Azteken. Tula de Allende was in die tijd zo’n 17 vierkante kilometer groot, maar is uiteindelijk omvergeworpen door de Azteken.

Tegenwoordig is er niet veel meer over van de Tolteekse beschaving. Slechts een deel van de overgebleven stad is momenteel te bezoeken; de rest van de stad is in de afgelopen jaren vergaan. Je vindt er op deze historische plaats verschillende piramides en friezen, maar de vier stenen krijgers van bijna vijf meter hoogte springen het meest in het oog. Het valt me op hoe gaaf de beelden nog zijn, en ik vraag me af hoe het er zo’n 1000 jaar geleden uit moet hebben gezien, toen alle piramides nog helemaal intact waren.

Tula de Allende vindt je op zo’n 80 kilometer ten noord westen van Mexico Stad. Ik raad je aan om in de wintermaanden te komen; behalve minder toeristen zijn de dagen er qua temperatuur stukken aangenamer vergeleken met de zomer.

DSC_0286

4 Replies to “Tula de Allende, Mexico”

  1. Ohhhhh !!! Wat super om te zien. Ik ben daar ook geweest en heb er onwijs mooie herinneringen aan. Ligt er nog steeds zo veel verborgen daar? Ik weet dat er toen heel veel nog niet onderzocht was, omdat er geen geld voor was. Bijzondere plek! (ik was er in juni en het was inderdaad vrij warmpjes, maar het ging nog 😉 )

    1. Wat leuk Nanda! Bijzonder, niet? Er is inderdaad nog veel verborgen (althans, dat schijnt;-)) en ik weet niet of dit ooit nog wel opgegraven gaat worden. Over de temperatuur – het was nu al ruim 25 graden, dus de zomer is voor mij waarschijnlijk te warm!

  2. Mooi zeg, heel bijzonder. Mexico staat echt hooog op m’n wishlist, lijkt me een geweldig land!

  3. Wow zeg! Mexico staat hoog op de lijst (ben alleen ooit in Ensanada geweest, vlak over de grens met de VS) en dan vooral om de toffe pyramides en tempels.

Geef een reactie