7 keer Panama-Stad

Panama-Stad is niet de stad waar je aan denkt als je aan de mooiste stad van de wereld moet benoemen. Het is geen toeristische stad, en de stad wordt vaak slechts benut voor de doorreis naar het binnenland of de eilanden van Panama. Maar de hoofdstad van Panama heeft zeker wat te bieden. Door de vele internationale invloeden en de verschillende wijken 7 keer Panama-Stad:

1. Bewonder Panama Viejo

Panama Viejo is gesticht in 1519 en is daarmee de oudste stad die de Spanjaarden buiten Spanje hebben gesticht. Na vele branden en verwoestingen zijn de inwoners naar een ander deel van de stad verhuisd. Wat overbleef staat  sinds 1997 op de werelderfgoedlijst en is nu te bezoeken. Heel bijzonder hoe deze ruinies tot je verbeelding kunnen spreken.

2. Bekijk het Panamakanaal

Het Panamakanaal verbindt sinds 1914 de Atlantische Oceaan met de Pacifische Oceaan en is van enorme waarde voor de scheepvaart en wereldhandel. Vanaf de Mira Flores sluizen heb je een goed uitzicht op de binnenkomst van de gigantische schepen. Het museum geeft je een kijkje in de geschiedenis van de stad – al is het museum zelf niet het meest moderne museum, de uitbreiding van het kanaal is op de meeste informatiebordjes nog niet eens opgenomen.

Panama

3. Loop of fiets over de Causeway Amador

Panama-Stad is niet wandel-vriendelijk, aangezien wij dit feit koppig negeren gebeurd het regelmatig dat het troitoir op houd en je opeens op de weg staat. De Causeway Amador heeft een fijn fiets- en wandelpad met palmbomen van 2 kilometer en geeft je een uitzicht op zowel het moderne als het historische gedeelte van de stad.

4. Lees de Panama Papers.

Grapje natuurlijk, niet doorheen te komen. Een beter idee is een goed boek lezen in één van de vele cafeetjes in de wijk El Cangrejo.

5. Bewonder de skyline

Gratis en voor niets vanaf de Causeway Amador of vanaf Panama Viejo. Ook bijzonder: bezoek een rooftop bar voor een drankje in de lucht. In het laagseizoen vonden wij een hele goede deal en brachten onze laatste ochtend in Panama door aan het zwembad op hoogte met uitzicht over de stad.

6. Dwaal door Casco Viejo

Het mooiste stukje van de stad. Nadat Kapitein Henry Morgan het oude stadshart van Panama Viejo met de grond gelijk had gemaakt werd dit de nieuwe stadskern. Nieuw gerestaureerde gevels wisselen zich af met onbewoonbare huizen. Vrolijk geschilderde kleuren wisselen zich af met afgebladderd verfresten. Casco Viejo staat vanaf 2003 op de Werelderfgoedlijst en wordt sindsdien gerestaureerd naar de stijl uit de 17e eeuw.

7. Eet een visje in de Mercado de Mariscos

Het restaurant boven de vismarkt is geopend vanaf 6 uur in de ochtend. Ceviche als ontbijt voor de waaghalzen! Durf je zoveel rauwe vis niet aan op de vroege morgen, loop dan een rondje over de vismarkt en bewonder de vele gammele vissersbootjes en de gigantische pelikanen die wachten op een verdwaald visje.

2 Replies to “7 keer Panama-Stad”

  1. Vanuit Panama-stad kan je ook gemakkelijk en snel de jungle etc. in. Zeker als je maar een paar dagen in de stad bent en toch wat van Panama wil zien is dit een goede optie.

Geef een reactie