Cañón del Colca, Peru

Eén van de leukste wandeltochten die ik heb mogen doen: de Cañón del Colca. De Colca kloof is de één na diepste kloof ter wereld, twee keer zo diep als de beroemde Grand Canyon. Wij wandelden door deze kloof gedurende drie dagen.

We boeken de wandeltocht in Arequipa in het zuiden van Peru. De volgende ochtend worden we om 4 uur opgehaald met het busje die ons en een tiental medereizigers naar het begin van de kloof brengt. Halverwege stoppen we voor een traditioneel ontbijt bij een gastfamilie. We leren onze medereizigers kennen: een Duitser, een Française, twee Argentijnse meisjes en een Belgisch stel. Wanneer we om 10 uur ’s ochtends aankomen beginnen we met onze Peruviaanse gids aan de afdaling. De zon brand flink, en ik ben blij dat ik besloten heb een grote hoed mee te nemen. Na een aantal uur zijn we bij in het dal aangekomen. In een zeldzaam stukje schaduw bij de rivier eten we koekjes terwijl we op de rest van de groep wachten.

We lopen nog een stukje verder. Na een uur arriveren we bij de slaapplaats van de eerste nacht; een veld met simpele hutjes met enkel een bed. De gastvrouw, die de 1 meter 40 nog niet bereikt, verwelkomt ons met een grote tandeloze lach. Er is enkel koud, stromend water – maar met zo’n uitzicht hebben we niet veel meer nodig. We nemen 1 voor 1 een douche en zitten de rest van de avond samen in het gras. We vertellen verhalen in diverse talen en leren elkaar steeds beter kennen. Wanneer het donker wordt gaan we op zoek naar droge takken voor het kampvuur. Na het avondmaal duiken we moe onze bedden in.

Wannneer ik wakker wordt, verlicht de zon de wand aan de andere kant van de kloof. Het gras ritselt onder mijn voeten en het ruikt naar ochtend frisheid. Wat een geluk om zo midden in de natuur wakker te worden. Na het ontbijt gaan we weer op pad. We lopen langs avocado-struiken en mais-planten, langs dorpjes met twee of drie huizen en over wankelende bruggen. De omgeving is prachtig. We spotten de Andescondor; een gier die slechts in de Andes – in Latijns-Amerika voorkomt. Gigantische vogels zijn het, met het grootste vleugeloppervlakte van alle vliegende vogels en een lengte tot ruim 3 meter. Ze zijn op zoek naar dode beesten. Ik vindt ze maar griezelig.

Onze tweede nacht slapen we in een oase. Er zijn simpele hutten met rieten daken en een zwembad (!) – heerlijk na zo’n wandeltocht. Er is nog geen warm water, maar de bar waar je Peruvuaans bier kunt bestellen maakt dat meer dan goed. Na het eten bestellen we een biertje en spelen we jinga op de gammele tafels tot het donker is. Een fijn gezelschap is het. We gaan vroeg naar bed, want de volgende ochtend gaan we om 5 uur weer van start. We willen boven zijn voordat het echt warm wordt.

De volgende dag vertrekken we na een stapel Peruviaanse pannenkoeken. Zo’n 1200 hoogtemeters staan op het programma. Aangezien er slechts een weg is, laat de gids ons ieder zijn eigen tempo volgen. Ik stap flink door en hou af en toe een pauze om op adem te komen. Ik haal veel mensen in en sta na zo’n 2 uur boven aan het uitkijkpunt. Twee keer wordt ik ingehaald door een muilezel – wat een krachtige dieren zijn dat. Ze hebben een constant tempo en stoppen elke paar minuten voor luttele secondes. Wanneer we boven zijn lopen we nog een aantal uur door totdat we de bewoonde wereld weer bereiken.

Praktische tips:

– Het is aan te raden om de tocht te lopen als je een aardige conditie hebt. Als de klim van de laatste dag je te veel is; deze tocht kun je ook per ezel afleggen.

– Neem voldoende kleding mee; het kan ’s nachts aardig afkoelen en het weer kan gedurende de dag omslaan. Wij hadden zo’n 25 graden en zon gedurende de dag, ’s avonds koelde het af tot een graad of 15. Echt warme kleding was voor ons niet nodig, maar koude nachten kunnen wel voorkomen. Zorg voor zonnebrand en een hoed om je tegen de zon te beschermen.

– Neem voldoende water en wat te snacken mee. Er worden drie maaltijden verzorgd, en op de tweede rustpunt kun je drinken en ten kopen. Omdat de temperaturen niet altijd te voorspellen zijn, kan je naar beter op het ergste voorbereid zijn. Een chloortablet voor het water is ook handig. Je vult je flessen met het water uit de rivier en het tablet dood alle eventuele bacterien en ziekteverwekkers.

– Je kunt de Colca trail bewandelen met een gids in 2 of 3 dagen. Het is dezelfde tocht: met twee dagen heb je wat meer rust.

8 Replies to “Cañón del Colca, Peru”

 1. Supermooi zeg! Ook gewoon die foto´s al, echt prachtig! De Andescondor is de nationale vogel van Colombia dus komt ook hier voor. Echt apart om die te spotten! Heb ik nog niet gedaan trouwens 🙂

  1. Dankjewel Sabine! Het leefgebied van de condor zal buiten de grote steden liggen, een goed excuus voor een mooi reisje naar een natuurgebied in Colombia 🙂 Indrukwekkend grote vogels zijn het!

 2. Leuk om het verhaal over je hike te lezen. En vooral, schitterende foto’s! Ik zie op verschillende blogs veel Zuid-Amerika voorbij komen en het ziet er echt tof uit! Mooie natuur en mooie mensen!

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Dank Vincent, leuk om te horen 🙂

 3. Dit ziet er geweldig uit. Prachtige foto’s ook. Jaren geleden hadden wij tickets naar Peru maar hebben die toen niet kunnen gebruiken ivm een onverwachte klus in Amerika en sinds die tijd kriebelt het toch nog steeds. Zuid Amerika staat inmiddels hoog op de bucketlist!

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Dankjewel Ivonne! Peru is absoluut een aanrader; qua eten, landschap en cultuur is er heel veel te beleven.

 4. Wat leuk om zo uitgebreid over deze hike te lezen. Klinkt goed en leuk dat je zo’n fijn gezelschap trof. Mooie foto’s joh, word steeds meer nieuwsgierig naar Peru!

  1. Als je ooit die kant op gaat; vraag me vooral om tips!

Geef een reactie