Sake sippen in Japan

Oh, Japan. Het land waar we de liefste mensen ontmoet hebben, waar we een bad namen in een Onsen met bronwater, waar we sliepen in een traditionele Ryonkan en waar we de prachtige Mont Fuji en lentebloesem zagen.  Japan is een bijzondere bestemming.

Maar ik was pas echt onder de indruk van het eten. En bij traditioneel Japans eten drink je sake. En dat hebben we geweten tijdens onze reis.

Nadat we aardig wat sakes geproefd hebben gedurende de eerste etentjes besluiten we voor een echte sake-tour te gaan om wat meer te weten te komen over de rijstwijn. En ok, ook om sake te drinken. Vlakbij Hiroshima ligt Saijō ( 西条 ), een dorpje met meer dan 10 sake brouwerijen. Saijō produceert al meer dan 300 jaar sake en heet dorstige bezoekers van harte welkom. Wisten jullie dat er ook soorten sake zijn die je warm kunt drinken?

Wanneer we het station van Saijō uitstappen zien we de eerste hoge fabriekstorens al. Het dorpje is niet groot, en alle brouwerijen zijn op loopafstand te bereiken. We besluiten niet elke brouwerij af te gaan maar maken een kleine selectie. Sommige brouwerijen geven veel informatie over (familie)geschiedenis en over de processen; andere brouwerijen hebben slechts een proeverij. En natuurlijk kun je overal je favoriete sake kopen.

Door de smalle straatjes lopen we van brouwerij naar brouwerij. We lopen – nog verassend recht – terug naar het station. Dan besluiten we nog even op zoek te gaan naar het befaamde thee huisje. Een theehuisje met een sake-smaakje: behalve thee kun je hier ook sake-cake krijgen. Deze sponge-cake neemt de sake op wanneer je de sake over de cake giet. Toegegeven, waarschijnlijk is sake-cake niet helemaal mijn ding. Maar bijzonder is het wel.

Een kaart van alle brouwerijen vindt je op het station. Het plaatselijke toeristenbureau is geopend van 10:00 – 16:00, gesloten op maandag.

Saijō ligt op 35 minuten met de trein van Hiroshima.

8 Replies to “Sake sippen in Japan”

 1. Japan, een heerlijk land! Wij zijn er afgelopen zomer ook geweest. Ik vind die foto van de putdeksel ook wel leuk, want in Japan heb ik meerdere leuke creaties gezien op het gebied van putdeksels. Zelfs op dat gebied zijn het perfectionisten 🙂

  1. Gelijk heb je Vincent 🙂 Mooie kunstwerken zijn het!

 2. Oh, een sake-tour! Ik heb in Japan genoeg sake gedronken, maar ben niet op het idee gekomen om een tour te doen, suf genoeg. Moet duidelijk nog eens terug, ziet er interessant uit!

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Ha, is dat nog eens een goed excuus om terug te gaan 😉

 3. Dit had ik moeten weten toen ik in Japan was, zo vet! Heb dus helemaal geen sake gedronken… Iets met angst voor tequila-ringelingen en vodka-hangover gevoelens 😉

  1. Ester de Koning zegt: Beantwoorden

   Haha, die wodka-hangover klinkt mij bekend… of niet, want ik herinner me er niet zoveel meer van 😉 Maar geen angst voor sake, qua hoeveelheid alcohol komt het niet in de buurt van wodka of tequila!

 4. Japan lijkt me geweldig, ik wil er nog graag rondreizen! Ik weet zo niet of ik die cake waar je sake overheen moet doen lekker zou vinden.

  1. Nee, ik was ook niet helemaal overtuigd! Maar ik kan niet zeggen dat ik het niet geprobeerd heb 😉

Geef een reactie