Parque Nacional Manuel Antonio, Costa Rica

Hoe vinden jullie een restaurant wanneer jullie in een nieuwe stad of in een nieuw land zijn? In het buitenland volg ik vaak mijn neus op zoek naar een restaurant, maar ik zal niet ontkennen dat ik de google reviews even bekijk wanneer die mogelijkheid er is. Al is het alleen maar om sommige aparte verwachtingen van mensen te lezen.

En niet alleen restaurants zijn tegenwoordig aan reviews onderhevig. Zelfs natuurgebieden worden nu beoordeeld om het aantal uitzichten en toiletten. Met een overvloed aan nationale parken in Costa Rica zijn reviews lezen nog geen slecht idee om een selectie te maken. Toen ik Manuel Antonio op internet zocht en het commentaar las, vond ik: Be careful for racoons – they took my M&M’s. Man-oh-man, zou ik ook doen – was ik een wasbeer.

Manuel Antonio is het kleinste en meest populaire nationale park van Costa Rica. En de populariteit kan ik wel verklaren, het is een paradijsje op 16 vierkante kilometer. Een jungle vol dieren met vier prachtige stranden om tussen de wandelingen door direct het water in te springen. Na twee uur met de gids beginnen we onze eigen ontdekkingstocht. We komen direct een familie van zo’n 20 kapucijnaapjes tegen die nieuwsgierig om ons heen springt. We zien leguanen, wasbeertjes, luiaards, slingerapen en ontelbare vogels en vlinders. Een aantal kiekjes van onze volle dag in het park:

Praktische tips

Entree: 16 dollar

Openingstijden: di-zo van 7:00 tot 16:00.

 • Zorg dat je op tijd komt zodat je voor de groepen het park binnenkomt en in rust van het park kan genieten. Wij hebben het park eind september bezocht en hadden geen last van de drukte, in het hoogseizoen (december – augustus) is dit heel anders. In het hoogseizoen worden slechts 600 bezoekers per dag toegelaten.
 • Om tijd te besparen kun je een gids inhuren om je meer te vertellen over het park, de dieren en de planten. Wanneer je er vroeg bij bent kun je voldoende dieren zien, een gids kent het park echter op zijn duim en wijst je op diverse dieren die je heel waarschijnlijk over het hoofd zal zien. Wij hebben 15 dollar per persoon betaald, het dubbele werd gevraagd. Onderhandelen dus!
 • Neem voldoende water en eten mee. Met 27 graden en vochtig weer zul je snel dorst hebben. Er zijn waterposten in het park, maar wees goed voorbereid want er zijn geen plekken waar je eten of drinken kunt kopen.
 • Voer de dieren niet!
 • Pas om met de stroming van het water. Van het een op het andere moment kan de rustige zee opeens iets minder rustig worden. Mijn bikini had ik opeens achterstevoren aan na die onverwachte golf.
 • Draag goede wandelschoenen – je voeten zullen het waarderen.
 • Let op je M&M’s, de favoriete snack onder wasberen.

8 Replies to “Parque Nacional Manuel Antonio, Costa Rica”

 1. Wauw prachtig! Die foto op het strand is echt zó mooi!

  1. Een paradijsje :-)!

 2. Waaauw, wat een gave foto’s! Dit ziet er echt uit als de hemel op aarde (op de M&M’s dieven na dan… haha!).

  1. Zelfs tassen in de boom waren niet veilig!

 3. Wat een gaaf gebied, echt supermooie foto’s lady! Dat strand is echt geweldig fotogeniek!

  1. Dankjewel Marcella!

 4. […] Rica. We zijn op weg naar Parc Nacional Manuel Antonio. Ik lees in onze reisgids over de ‘Crocodile Bridge’, de brug waaronder permanent […]

Geef een reactie