San Miguel de Allende, Mexico

DSC_0748

Wanneer we aankomen in deze koloniale stad en rijden door de smalle straatjes valt op hoe kleurrijk de stad is. En dat voor Mexicaanse standaarden. Op het centrale plein staat een enorme Gotische kathedraal uit een roze steensoort die me doet denken aan de kerk uit Disneyland. Wanneer ik de kerk bekijk, verteld een voorbijganger dat de stad geïnspireerd is op de Sagrada Familia, en dat de architect een postkaart van de kathedraal uit Barcelona als voorbeeld gebruikte. Aangezien de achterkant van de Sagrada Familia niet op de kaart stond, is de achterkant maar een simpel metselwerk.

Met een inwonersaantal van 70 000 is de stad overzichtelijk en heb je aan twee dagen voldoende om de stad te leren kennen. Je mag echter gerust langer blijven, vervelen zul je je niet. De stad is vernoemd naar Ignacio José de Allende, een held uit de Mexicaanse onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje. Sinds 2008 staat het historisch centrum van San Miguel de Allende op de Werelderfgoedlijst.

DSC_1016

DSC_0802

Kerken, pleinen en mooie gebouwen, er valt voldoende te bekijken. Daarnaast heeft de stad veel kunstmarkten, boutiques en galerieën, onder invloed van rijke gepensioneerden uit de VS. Vermaken doe je je wel in deze stad. Ook qua restaurants en cafés heb je veel keuze; eten is hier belangrijk. De restaurants en cafés hebben goed uitgewerkte concepten en vriendelijk personeel.

In het weekend kan het vol zijn met toeristen uit Mexico-Stad en Amerikaanse 60+-ers. Maar liefst 20% van het inwonersaantal komt buiten Mexico. Nadat we een week in Mexico-Stad verbleven vond ik dat wel even wennen. Wil je een rustige plek zonder veel toerisme, dan kan je deze stad beter overslaan.

DSC_0756

DSC_0889

Tips:

– Kom je in het weekend, boek dan vooraf je accommodatie, aangezien het dan erg druk kan zijn. De prijzen liggen hoger dan in de meeste steden in Mexico, al krijg je er ook veel luxe voor terug. Wij betaalden omgerekend 55 euro per nacht voor een ruime en mooie kamer. Voor Mexicaanse standaarden is dit aan de dure kant.

– Laat je hakken in je koffer. Met smalle straatjes vol met kinderkopjes en weinig ruimte voor trottoirs is de stad op sneakers al moeilijk genoeg te bewandelen 😉

– De meest smakelijke churros haal je bij San Agustin.

– Ga vroeg in de morgen op pad voor mooie foto’s zonder een zwerm van mensen op je foto. De meeste Amerikaanse toeristen liggen of nog in bed of doen mee aan het plaatselijke aerobic klasje in het park. Mooi.

– Voor goed vullende simpele Mexicaanse quesadillas en tacos tussen de locals ga je naar los Burritos. Je bestelt je eten aan de bar, rekent af en gaat met je bonnetje naar de bar. Snel en heerlijk eten voor een schijntje (wij betaalden voor 4 taco’s, 2 quesadillas en 2 drankjes omgerekend nog geen 4 euro).

– Bezoek de Jardin Botanico (el charco del ingenio) voor een mooie wandeling tussen verschillende cactussen, met onder andere de cactus waar tequila van gemaakt wordt. Je loopt langs een klif en krijgt een breed uitzicht over de stad cadeau. Na de wandeling verdien je een koude smoothie of vers sapje in het (buiten)café van de botanische tuin.

– Eet bij La Cocina – café del viajero. De keuken heeft een groot (open) raam waardoor je van buiten naar de hardwerkende nonna’s kan kijken die jouw maaltijd bereiden. Ga zitten in de overdekte patio en geniet van de tortilla soep, tamales of sopas.

DSC_0893

15 Replies to “San Miguel de Allende, Mexico”

 1. HELE handige tips! Wij zijn van plan (ik….althans ;-)) om komende zomer naar Mexico te gaan. Ik zou deze (Mexico) stad absoluut bezoeken, maar niet voor al te lang ;-)!

  1. Mexico is heel groot, dus veel verschillende route-mogelijkheden 🙂 Ik ben er nu drie keer voor ruim drie weken geweest, maar er is nog zoveel te zien. Laat maar weten als je tips nodig hebt!

 2. Ziet er leuk uit!
  Om even te reageren om je reactie op mijn blog:
  ik weet niet wat je van plan bent… Maar zelf heb ik Java en Bali gedaan: een fijne combinatie tussen authentieke ervaringen met de lokale bevolking en fijn toerisme. Er is overal moois te zien van natuur tot tempels.
  Maar Sumatra schijnt ook ontzettend mooi te zijn (veel natuur en dieren). En ook nog de andere eilanden rechts van Bali. Het maakt niet veel uit welke route je doet, je raakt er toch niet in een keer uitgekeken ;).
  Ik zou in ieder geval niet te veel eilanden aandoen als je bv. maar 2 of 3 weken gaat. Neem flink de tijd, want anders is het zonde en mis je van alles.

  Hopelijk heb je hier iets aan!

  xx

  1. Dank voor je uitgebreide reactie Farah! Als het zover is (misschien volgende winter?) dan kom ik je vast om nog meer specifieke tips vragen 🙂

 3. Wat ziet dit er leuk uit, dank voor de tip! Mijn Mexico-verlanglijstje wordt steeds langer 🙂

  1. Mijn lijstje wordt ook nog steeds langer 😉

 4. Mooi verhaal weer met fijne foto’s krijg opeens zin in Mexico.

  1. Hihi, fijn!

 5. Haha, ik dacht toen ik dit las; jeetje, ik krijg zin om (weer) naar Mexico te gaan. En nu lees ik de overige reacties. Missie geslaagd zou ik zeggen. Churros! En dan niet van die vieze vette zoals je hier tegenwoordig op de markt kunt krijgen zijn too die for. En dat soepje ziet er ook lekker uit (’t is hier bijna lunchtijd, zie je dat..)

  1. Je brengt me op ideeën, ik denk dat ik mijn Mexicaanse kookboek maar weer uit de kast ga halen 🙂

 6. Ik wil al jarenlang naar Mexico, maar steeds maken we andere keuzes. Ook niet verkeerd hoor met Amerika, Canada en Nieuw-Zeeland als locaties, maar Mexico moet er ook zeker eens van komen. Lijkt me zo’n magisch mooi land. En jeetje, wat veel eten voor maar een paar euro. Het smaakt vast ook goddelijk! Ik moest wel lachen om de achterkant van de kerk die simpel is gehouden omdat ie niet op de kaart van Barcelona stond 😉

  1. Met zo’n mooie reis in de planning heb je niets te klagen 🙂 En je hebt gelijk, er is zoveel te zien in de wereld!

 7. wat kleurrijk! Heerlijk eten!

  1. Precies zo zou ik Mexico samenvatten 😉

 8. […] bezochten Mexico Stad, Querétaro, San Miguel de Allende, Guanajuato, Puerta Vallarta en Guadalajara. De laatste twee dagen verbleven we bij de familie in […]

Geef een reactie