Smullen in Torino

Het is winter in Noord-Italië. IJskoud, maar met een prachtig zonnetje. Op oudejaarsavond vlieg ik met Fernando naar een van mijn favoriete Italiaanse steden. Turijn is allemachtig mooi. Maar bovenal kun je in Turijn heerlijk eten. En omdat mijn goede voornemens meestal met lekker eten te maken hebben, neem ik je mee op mijn ideale smuldag in deze stad.

Cappuccino

Het is 7 uur ’s ochtends en je wordt gewekt door de koffiemachine van het café beneden het hotel. Natuurlijk, je bent in Italië! De cappuccino’s smaken het best in een van de klassieke cafe’s van Turijn. Even de Italiaanse krant doornemen terwijl je je kopje koffie drinkt in Caffè San Carlo.

Piadina Nutella

Maar een enkel kopje koffie vult natuurlijk niet. In Turijn is het ontbijt zoet, dus je gaat voor een piadina met nutella én stukjes hazelnoot. Want nutella is zo Turijns als de Fiat. En wisten jullie dat de familie Nutella (Ferrero dus) zowel de Turijnse lokale krant als het Turijnse voetbalteam Juventus bezit?

Een ijsje op een stokje

Tijd voor een tussendoortje: een ijsje op een stokje – die zijn immers in deze stad uitgevonden. Deze IJsjes overgoten met chocolade kun je tegenwoordig overal vinden, maar voor de originele Pinguino uit 1939 ga je naar Pepino. Smullen zoals in 1884.

Pasta

En dan begint de maag weer te knorren. Tijd voor pasta! In Eatily hebben we twee dagen achtereen geluncht. Een informeel restaurant met grote lange tafels en een simpele menukaart. Deze keten zit tegenwoordig overal ter wereld, maar komt oorspronkelijk uit Turijn. En neem er gerust een wijntje bij want die zijn hier goed.

Bicherin

Het is koud buiten, tijd om even op te warmen. Tijd voor een bicherin: het typische Turijnse drankje wat bestaat uit koffie, warme cacao en room. Voor de originele Bicherin ga je uiteraard naar Caffè al Bicerin.

Chocoladetaart bij Baratti

En eet er gelijk zo’n goddelijk chocoladetaartje bij. Dit is het cafe waar Nietzsche geregeld kwam. En als dit taartje goed genoeg was voor Nietzsche, dan is dit taartje ook goed genoeg voor jou.

Aperativo

Het is een uurtje of 7 en je hebt zin in een drankje. In Turijn houden ze het niet bij een bakje pinda’s, maar een heel buffet vol met heerlijke hapjes.

Panpizza

En na een drankje is het rond een uur of 9 a 10 tijd voor het avondeten. Tijd voor een pizza. De Italiaanse pizza die wij kennen is de pizza uitgevonden in Napels. In Turijn kun je die ook vinden, maar heb je daarnaast een andere soort pizza – de panpizza. Gebakken in een pan in de oven.

Gianduiotti

En als toetje komen we weer terug naar chocolade. Je kunt er in Turijn niet omheen. De gianduiotti zijn typische Turijnse chocolaatjes die je overal in de stad vindt: romige hazelnootpralines met een langwerpige vorm. Goed om de dag mee af te sluiten.

Geef een reactie