7 keer in Luik

Luik. Al menig keer werd mij verteld dat dit de meest depressieve stad van België zou zijn. Leek mij echter wel leuk, Luik. Fernando wilde op zaterdag gaan rennen in de heuvels – Nederland is veel te plat – en ik zou mij in de stad wel vermaken met wat Luikse wafels en café liegoise. Op vrijdag vertrokken we voor een goed weekend in Luik.

Nu ga ik niet beweren dat Luik de mooiste stad van Europa is. Maar een depressieve stad is het zeker niet. Misschien heeft het er mee te maken dat de zon afgelopen weekend scheen, misschien was ik beïnvloed door al die lekkere wafels, wie zal het zeggen. Maar ik vond het een fijne stad om doorheen te dwalen. Een compact centrum, een schattige plezierhaven en mooie stukken langs de Maas waar menig Luikenaar zich verzameld voor een picknick of een drankje in de hand. En die willekeurige donkere lege gebouwen hebben ook wel z’n charme.

Voor nu mijn tips: 7 keer proeven, bewonderen en ervaren in Luik.

Voor de beste pain au chocolat, croissaints en Luikse wafels ga je naar de pattisserie Une Gaufrette Saperlipopette. Werkelijk, de beste pain au chocolat! Aan de overkant van de straat vindt je de bakkerij van dezelfde eigenaar waar ze heerlijk brood bakken. Het personeel is ontzettend vriendelijk en ze geven je ook nog eens koekjes voor onderweg.

Rue des Mineurs 7.

Beklim de trappen van de Montagne de Bueren voor een flinke work out en een hoge beloning met een weids uitzicht over de stad. Wanneer je liever geen 375 treden loopt is er vanaf de Rue de la Résistance ook een pad naar boven welke je met wat bochtjes naar boven brengt. Voor de luie wandelaars – je kunt de Montagne de Bueren ook bereiken met de auto.

Heerlijk Italiaans eten doe je bij Trattoria Maccheroni. We vonden deze Italiaan toen we op vrijdagavond onze neus volgden. Vol. Zaterdagavond (vroeg) teruggekomen en de laatste niet gereserveerde plekken bemachtigd. Ik ga niet vaak een tweede keer naar hetzelfde restaurant, maar een volgende keer in Luik zou ik hier graag terugkomen. We krijgen krakend vers brood en smaakvolle tapenade, verse pasta, overheerlijke zeebaars en we drinken fijne Italiaanse wijnen. Afsluiten met koffie en panna cotta.

Rue Féronstrée 95.

Lopen langs de Maas. Aan de overkant van waar het centrum zit vindt je het rustigere deel van de stad. Hier loop je ’s ochtends prettig hard, de auto’s rijden aan de andere kant van de Maas en hebt het beste uitzicht op de stad. Je wordt niet gehinderd door de kruispunten want je loopt onder de bruggen door. Je komt de mooie en minder mooie bruggen tegen en je ziet de oude chique maisons de maitres afgewisseld met de flatgebouwen uit de jaren 60. Een fraai stukje Luik.

IJsjes haal je bij Pistache & Chocolat. Wanneer je het beroemde Café liégeois wil proberen dan heb je hier ook je kans. Het nagerecht heette oorspronkelijk café viennois maar werd hernoemd na de Slag om Luik tijdens de Eerste Wereldoorlog. Men wilde immers met dit lekkers niet refereren naar de Oostenrijkse vijand.

Bezoek het nieuwe treinstation. Ontworpen door de Catalaanse architect Santiago Calatrava, de man van het Queen Sofia Palace of Arts in Valencia, het World Trade Center station in New York, de Turning Torso in Malmo en vele andere gebouwen welke altijd twee of drie keer het budget overschrijden. Een bijzonder stukje architectuur met de overkapping van metaal en glas is het wel! (Ik was zo onder de indruk dat ik vergeten ben een foto te maken ;-))

Dwalen door de vele straatjes en gangetjes (impasse of cul-de-sac). Begin in de Rue Hors-Château, een straat met imposante 17-eeuwse gebouwen, en duik regelmatig een van de rustige steegjes in waar je stiekem even binnen kan kijken bij de Luikenaar.

Zijn jullie al eens in Luik geweest?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

6 Replies to “7 keer in Luik”

  1. Goh ik vind Luik er juist hartstikke mooi uitzien! Nooit geweten dat men dat een depressieve stad noemt.. Moet wel even lachen om het Nederland is veel te plat verhaal haha 😛

    1. Haha ja, dat is het enige echte nadeel aan Nederland volgens Fernando. Voor mij juist een goed excuus om wat vaker de bergen op te zoeken op vakantie 😉

  2. Wauw, ziet er totaal niet depressief uit inderdaad. Die trap met de gekleurde huisjes erlangs – LOVE! Ben er nog nooit geweest maar ’t lijkt een leuke bestemming voor op het ideeën lijstje! x

  3. Wij hebben een paar uurtjes in Luik doorgebracht. Uiteraard bij de trappen omhoog gegaan, wat is het daar leuk! Verder best een leuke stad ook, al is het wel flink grauw als je de stad komt binnen rijden…

  4. […] vrijdagavond rijden we na het werk naar Luik voor een spontaan weekendje België. Ik wandel de stad door en ontdek de zonnige kant van de stad […]

Geef een reactie