7 keer Keulen

Mijn lieve vriendinnetje Mirjam woont in Keulen waardoor ik de stad regelmatig mag bezoeken. Keulen is de vierde stad van Duitsland na Berlijn, Hamburg en München. En hoewel de stad misschien minder bezienswaardigheden heeft als de eerste drie steden, kom ik er graag. Ik vind het vooral een gemoedelijke stad, het valt me elke keer weer op hoe vriendelijk de mensen zijn. Deze maand verbleef ik weer een dagje in Keulen na een zakenreis vanuit Frankfurt. Mirjam nam me uit eten en de volgende dag gingen we in haar studiepauze samen lunchen in de mensa van haar universiteit.

Gelukkig kost een bezoekje vanuit Nederland niet zoveel moeite. De stad is goed bereikbaar: vanaf Rotterdam rij je in 2,5 uur naar de Duitse stad en met de trein ben je er binnen 3 uur. Dat is waarschijnlijk de reden waarom ik er al acht keer geweest ben.

Zeven keer Keulen:

 • Bezoek de dom.

Je kan er ook niet om heen. De grootste kathedraal van Duitsland is de meest bezochte bezienswaardigheid van Duitsland. Je kunt de Dom tot 100 meter hoogte beklimmen voor een uitzicht over de stad. Voor een uitzicht op de dom zelf ga je naar Köln Triangle, een moderne wolkenkrabber met een panorama uitzicht.

 • Ontbijt buiten de deur.

Geen ontbijt bij je overnachting? Goed nieuws, want Keulen heeft heel veel leuke ontbijtplekjes. Ga naar het Belgisches Viertel en je vind voldoende plekjes voor een vullend ontbijt. Mijn favoriet: de Yummy Mueslibar. Goede koffie, verse sap, broodjes en natuurlijk een enorme keuze uit verschillende soorten muesli. Allemaal geserveerd in kitsch servies door de liefste bediening. Brüsseler Straße 29.

 • Dwaal door de Altstadt

Kleurrijke huisjes, oude kerken en fijne musea.

 • Drink Kölsch!

Vele herinneringen aan avonden vol  Kölsch – misprezen door alle Duitsers buiten Keulen, want net limonade – maar met Kolsch heb je gegarandeerd een fijne avond.

 • Volg de Rijn.

Bij elk bezoek aan Keulen neem ik mijn hardloopschoenen mee en ren ik naar de overkant van het stadscentrum voor een prachtig uitzicht over de stad. Via de oude spoorbrug vol liefdesslotjes naar de rustige overkant. De fijne trappen doen me denken aan vele Erasmus avonden in Lyon, waar je in de zomer een Kolsch drinkt aan de oever de rivier.

 • Geniet van één van de vele evenementen.

Elk weekend wordt er wel wat georganiseerd. Niet te missen: Carnaval en Art Cologne. Zo heb ik verschillende foodfestivals gezien, een gigantische antiekmarkt en natuurlijk de Weihnachtsmarkt. Op de website van Cologne.de vindt je een overzicht van alle evenementen.

 • Reis af naar Altstadt Sud.

Volg de rijn naar het zuiden tot je in Altstadt Sud bent aangekomen. Geen toerist te bekennen en de populairste wijk onder de Keulenaren zelf. Rond Chlodwigplatz vind je de beste restaurants: de verfijnde Italiaanse, Franse en Argentijnse keuken met een Duits tintje.  Bistro Epicerie Boucherie – gerund door een Fransman – voor brunch, die Fette Kuh voor burgers en Früh em Veedel voor diner. Op het krijtbord worden de verse maaltijden aangegeven, hier at ik drie weken geleden de beste risotto die ik ooit geproefd heb.

4 Replies to “7 keer Keulen”

 1. Leuk! Ik vind Keulen ook een erg leuke stad. Mijn schoonzus woonde daar jarenlang, nu niet meer. Met de kerst vond ik het ook altijd super gezellig!

  1. Geen verkeerde stad om te wonen 🙂

 2. […] Frankfurt stop ik een dagje in Keulen om Mirjam weer te […]

Geef een reactie